Lekovi na komad

U Vladičinom Hanu lekovi se odavno prodaju na komad. Analgetici, antipiretici, vitamini, probiotici i dr. su tablete koje naši sugrađani kupuju na tablu, pola table ili čak komad. Neki od njih su po pristupačnoj ceni i kada je neophodna cela kutija, ali mnogi i nisu. Naročito, kada su u pitanju vitamini koje nam je struka preporučivala za podizanje imuniteta u vreme korone, širokog spektra i različitih privatnih proizvođača, za šta je mesečno za celu porodicuu potrebno izdvojiti malo bogatstvo. Žalosno je, što se uzima se po tabla i kada su u pitanju medikamenti za hronične bolesnike – oni koji nisu na pozitvnoj listi a preskupi su za nečiji kućni budžet.

Međutim, nadležne inspekcije apotekama zabranjuju ovakav vid prodaje lekova. Zabrana ne nailazi na odobravanje građana, ali propisi su propisi. Inspekcije rade po zakonu, a kako će neko, ko nema para, da se leči, to nije njihov problem. Nije problem ni Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje što su poslednjih godina sa pozitivne liste skinuli gotovo sve lekove protiv bolova kao što su analgin i kafetin, što retko koju mast možete dobiti na recept čak i kada su deca u pitanju, kapi za nos, za oči i još mnogo toga. Vitaminski sirupi, koje su , sada starije generacije, kao deca dobijali na recept, sada moraju da se kupe. Ako se ima para.

Zbog toga i ne čudi što se svako snalazi kako ume i zna. Pogotvu, što neki naši lekovi preko granice koštaju manje nego kod nas. Nije tajna da je to slučaj, na primer, sa Severnom Makedonijom, gde je veliki broj lekova proizvedenih u Srbiji jeftiniji nego na našem tržištu. Godinama, ako ne i decijama unazad.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.