U blizini manastira Palja, u surduličkoj opštini, otvoren konjički klub i odgajivačnica brdsko-planiskih konja

U Suhom Dolu, mestu u surduličkoj opštini u blizini manastira Palja, nalazi se Konjički klub „Sokol“ i odgajivačnica brdsko-planinskih konja. Vlasništvo je Arsena Andrića, iz obližnjeg sela Drajinci. On je, pre pet godina, Niš zamenio za rodno selo. Počeo je da uzgaja brdsko-planinske konje, pokrenuo školu jahanja, jahanja u prirodi i kamp ljubitelja konja. U blizini graničnog prelaza Strezimirovci, sa Bugarskom, Arsen je pre dve godine „oživeo“ i seosku slavu, Đurđevdan a ove je, na taj dan organizovao i turističku manifestaciju. Na njoj je bilo gostiju ne samo iz kraja, već i drugih mesta, među kojima i članovi Balkanske kozačke vojske u Srbiji, čiji član i sam.

Posetioci su mogli da vide odgajivačnicu sa terenom za obuku i uživaju u u nastupu članova viteških klubova sa konjičkim i svebor igrama. Deo programa pripao je i članovima KUD „Branislav Nušić“ iz Vladičinog Hana, karatistima „Tandena“ iz Surdulice a nastupšio je i Andrija Mladenović iz Zagužanja, kod Surdulice, mladi četvorostruki uzastopni prvak Srbije u harmonici.

Kako je izjavio domaćin ove jedinstvene manifestacije na jugu Srbije – sopstvenim sredstvima i uz pomoć prijatelja podigao je štale za konje i manjež za školu jahanja. Tu dolazi veliki broj dece, ali i starijih, koji u gradskim sredinama nemaju mogućnosti da se druže sa ovim plemenitim životinjama. Andrić planira da obeležavanje Đurđevdana na ovaj način postane tradicija u Suhom Dolu.

Razlog više da se poseti ovaj kraj je postojanje jednog od najstarijih manastira u našoj zemlji – Manastir presvete bogorodice u Palji. Nalazi se na pedesetak kilometara od Surdulice. Po predanju, na putu ka Trnovu, Sveti Sava je prenoćio u Palji. Pored ove svetinje postoji i česma za čiju se vodu smatra da je lekovita kod bolesti očiju. Palja je dugi niz godina bila na meti kopača zlata, koji su ruinirali sam objekat kao i freske u njemu. Obnova gotovo uništenog objekta započeta je 2006. godine, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša. Podignut je i manstirski konak.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.