Lokalni izbori u nedelju u Pčinjskom okrugu biće održani u četiri opštine – predizborne euforije nema

Autor: Lj. Pavlović

Na lokalnim izborima 2. juna ove godine u Pčinjskom okrugu glasaće građani iz četiri opštine, među ukupno 67 u Srbiji. Izbori za lokalne parlamente su zakazani u Surdulici, Bosilegradu, Bujanovcu i Preševu, opštine koje su decembraski, minule godine, zaobišli.

Velike euforije, od prethodnih, nema, pogotovo kada se zna da poslednja „crvena tačka“ na jugu, Surdulica, za predstojeće lokalne izbore ide zajedno sa naprednjacima. Na listi Aleksandar Vučić – Surdulica sutra, koaliciju Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije-SPS-Novica Tončev-DraganStevanović-Milorad Vučević-Srpska napredna stranka-SNS, našlo se 19 knadidata SPS-a i 16 SNS-a, sa dva ključna čoveka – Tončevim koji je na vlasti u tom mestu već nekoliko mandata, kao prvim, i Nemanjom Gligorijevićem, naprednjakom, diplomiranim ekonomistom, pod rednim brojem dva.

U Surdulici su predate još dve liste i to „Udružene opozicije – Možemo i moramo bolje – Za spas Surdulice“. Lista ima 31 kandidata od ukupno 35 odborničkih mesta u SO Surdulica, a od toga su 15 DS-a, 13 iz SSP-a i samo tri ispred Novog lica Srbije. Prvi na listi je Ljubiša Ranđelović, profesor, ispred Stranke slobode i pravde. Slavoljub Stajković, iz Demokratske stranke, diplomirani ekonomista, nekadašnji narodni poslanik, drugi je na njoj. Treća predata lista koju je RIK proglasio je „Moral – Pravda – Znanje – Da vratimo sjaj Surdulici – Narodni Pokret Srbije“. Prvi na listi sa 24 kandidata za sastav lokalne skupštine u Surdulici je Đorđe Stanković, diplomirani ekonomista, ispred Narodne partije Srbije.

Izneneđenja sigirno neće biti u Bosilegradu, gde je RIK proglasio samo dve odborničke liste – „Aleksandar Vučić-Bosilegrad- Vladimir Zaharijev“ i „Možemo i mi“ sa svega pet kandidata na izbornoj listi. Na prvoj, pod brojem jedan je, Zaharijev, koji je na čelu bosilegradske opštine više od dve decenije ispred različitih političkih opcija. Od DSS-a, kao polazne tačke, pa do, sada, naprednajka. Kako je objavljeno, on je po struci programer, a jedan je od kandidata za 31 odborničko mesto kao predstavnik GG „To smo mi-Prirodni pokret-„Tova sme nie“-prirodno dvizenie“. Zanimljiv je redosled rangiranih kandidata po profesiji. Odmah iza Zaharijeva je Stefan Stojev, za koga piše samo da je trener, nakon koga slede penzioneri, radnici, domaćice… Tek na 16. mestu je jedan lekar opšte prakse, da bi 17. i 21 kandidai bili prosvteni radnici, a na poslednjem, 31. je diplomirani mašinski inženjer.

U Bosilegradu je listu predala i GG „Možemo i mi“, sa smo pet kandiata, a prvi na njoj je Gošo Georgiev, radnik.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.