Loša sezona za turizam na Vlasini

VLASINA – SURDULICA – Vranjanac, Zoran Stanojević poslednjih 15 godina dobar deo godine provodi na Vlasini. Vlasnik je brodića „Posejdon“ kojim pravi ture po jezeru za turiste. Ima i pedaline, sa kojima je u stvari započeo posao na ovom jezeru.

„Pre 15 godina kupio sam najpre pedaline, a nakon osam godina i brodić. Za mesto kakvo je Vlasinsko jezero, potrebni su neki sadržaji kojima bi turisti ispunili vreme. Za vreme vožnje, oni mogu da vide plutajuća ostrva, jedinstvena u Evopi, najširi deo jezera odakle se pruža prelep pogled na planinske vrhove, kuću gde je naša legenda glume, Bata Živojinović snimao film…“ kaže Stanojević navodeći da se trudi da turiste tokom vožnje upozna i sa bitnim podacima o Valsinskoj visoravni i jezeru.

Kao najbolju turističku sezonu on će pamtiti 2020. godinu, ili kako mnogi kažu, godinu korone. Tada se sve što je moglo sjatilo na ovakvim mestima, bežeći od gradske gužve, zaključavanja i sedenja u soliterima.

„To nam je bila najbolja sezona. Te godine, a posebno tog leta, bilo je najviše turista. Naredne nešto slabije, a ovu ću zapamtiti kao najgoru,“ kaže Stanojević.

Na mali broj turista, ili turista koji se trude da što manje potroše, verovatno je uticala veoma loša ekonomska situacija, stalna poskupljenja… Međutim, Vlasina iz godine u godinu „skraćuje“ listu onoga što, kao već turistički brend Opštine Surdulica, ima da ponudi. Nakon privatizacije hotela „Vlasina“ koji su kupili investitori iz Arapskih Emirata, i njegovog zatvaranja, aqli i drugih, smeštajni kapaciteti su desetkovani. Ne radi više ni kamp, odmartališe Vlasinkih hidroelektrana… Zbog ekonomnske krize hotel „Narcis“ van letnje sezone radi samo tokom vikenda, tako da su posetiocima ostali turistički objekti iz nekih novijih vremena, sa ograničenim smeštajnim kapacitetima i privatne vikendice.

Naš sagovornik kaže i da su nameti veliki za one koji pokušavaju da obogate turistički sadržaj, od onih za korišćenje javnih dobara, pa do registracije pedalina, za šta godišnje mora da izdvoji oko 100.000 dinara i još 10.000 za brodić. Na razne namete žale se i prodavci na Vlasini – od onih koji nude suvenire, pa do proizvođača hrane.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Loša sezona za turizam na Vlasini

  1. Utisci sa Vlasine od ovog vikenda: Priroda je prelepa. Obala je strašno prljava. Kao planinar sam obišao dosta destinacija u Srbiji i regionu i tvrdim da nigde nije prljavo kao na obali Vlasinskog jezera. Kontejnera ima, ali niko ne nosi đubre so njih. Takođe, gde god ima kanti za đubre, oko njih je haos. Verovatno se ne prazne baš redovno. I najgori utisak za kraj, čitava divlja naselja od tzv. kampera. Kampovanje podrazumeva vremenski ograničen boravak negde u prirodi, a oni su zauzeli sve najlepše delove, postavili svoje prikolice, podigli dodatne objekte koji su zapravo odvratne sklepotine prekirivene najlonom. Neki su stavili i ograde i potpuno privatizovali obalu. U njihovim divljim naseljima su najloni, flaše i baloni. Uskoro neće od njih ni moći da se dođe do obale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.