Lovci do sada odstrelili 98 divljih svinja

Lovci su na području hanske opštine od počerta lovne sezone pa do sada odstrelili 98 divljih svinja. Do kraja februara naredne godine, prema kalendaru, traje sezona lova na ovu vrstu divlajči. Tako će biti ukoliko se ne pojavi afrička kuga, kao što je bio slučaj u surduličkoj opštini, a nedavno i u Trgovištu. Tada se lov prekida na dva meseca.

„U nekoliko opština Pčinjskog okruga proglašena je, ili je bila, epidemija divljih svinja afričkom kugom. Na području našeg lovišta za sada nema ni jednog slučaja. Ukoliko do toga dođe, onda bi lov bio prekinut na dva meseca. Inače, lovna sezona traje do kraja februara 2023. godine,“ kaže Dalibor Mitić, upravnik lovišta „Jelen“ u Vladičinom Hanu.

Neki lovci kažu da divljih svinja ima nešto manje u odnosu na proteklu godinu. Međutim, po šteti koju nanose ljudima na poljoprivrednim zasadima, ne bi se reklo. Dok neki lovci isključivo love ovu vrstu divljači, neki se pridržavaju rasporeda lovne sezone.

„Mi divljač lovimo po kalendaru. Do prošle nedelje smo lovili zečeve. Sada krećemo aktivno na divlju svinju. Do sada smo ustrelili tri zeca, jednu lisicu i dve divlje svinje. Ovog vikenda jednu u Solačkoj Seni, kod mesta Miljkov vrh, “ rekao nam je Dejan Marković, lovac iz Vkladičinog Hana.

LU „Jelen“ u proseku nedeljno izda oko 50 dozvola za lov. Ukupno ima 530 članova, koji bi trebalo da pokriju područje od 29.000 hektara lovišta.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.