Manastir Sveti Ilija proslavio svoju slavu

Liturgijom i trpezom ljubavi u manstiru Svetog Ilije u Kacapunu obeležana je manstirska slava i današnji praznik. Tradicija odlaska u manastir u Kacapunu obnovljena je pre više godina, kada je svetinja obnovljena, te je i ove godine bilo puno vrenika na slavi.

Pored njih, svake godine predstavnici Centra za kulturu u Vladičinom Hanu odlaze u manastir na ovaj značajan datum.

„Učešće ustanove Centar za kulturne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo opštine Vladičin Han vezano je za petogodišnju održivost projekta „Nove mogućnosti za održiv turizam u selima“. Projekat je realizovan u okviru Interreg – IPA Pograma prekogranične saradnje Bugarske, Regionalne zanatske komore iz Ćustendila i Srbije, CK u Vladičinom Hanu. Projektat je realizova pre skoro godinu dana,“ kaže u nadležni u CK.

Do manastira Svetog Ilije dolazi se regionalnimm putem Vladičin Han-Vranje, do Lepenice, odakle se put od oko 6,5 kilometara račva do njega. Nalazi se u lepom prirodnom ambijentu, kraj šume i rečic, pa je često mesto posete izletnika.

Crkva u Kacapunu datira s početka 15. veka. Predanje kaže da su se i osvajači poklanjali svetinji, zbog malih ulaznih vrata, a da je ona opstala i u vreme Turaka, koji su se bojali njenog zaštitnika, Svetog Ilije. Pored nekadašnje crkve postojao je i konak, ali u njemu monaštva nije bilo oko jednog veka. Sada je u njemu samo jedan monah, otac Serafim.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.