Medved na Vlasini?

Autor: Lj. P.

Novica Stanković, ispred PIO „Vlasina“ danas je na društvenim mrežama objavio fotografije tragova medveda na Velikom Čemerniku pored skeleta krave. Na fotografijama su otisci, kako on tvrdi, medveđih šapa u blatu, dok pojedini čitaoci u komenatrima demantuju da tako izgleda otisak te zveri.

Vlasina nije prirodno stanište medveda odavno. Međutim, prošle godine, takođe na Vlasni, više pčelara se žalilo da im je medved upao u pčelinjake i napravio štetu. Sve je bilo potkrepljeno fotografijama prevrnutih košnica i tragova medveda, ali je i tada bilo smnjivaca.

Iako na Vlasini odavno nema medveda, ne bi bilo veliko čudo da „svrate“ ili čak i da se nastane, kao ni u mnogim krajevima na jugu Srbije gde se povremeno čuju glasine da je primećen medved, u polupraznim i zaraslim selima. Na Kukavici takođe do skora nije bile ovih zveri, ali su ljudi koji na toj planini, bez sela, poslednjih godina povremeno borave, viđali medvede. Zbog toga onima koji uskoro kreću u berbu pečuraka, kao i borovnica, oprez nije na odmet.

Fotografije: fb Novica Stanković PIO „Vlasina“

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.