Midžor pre pet dana

Dok smo mi pre pet dana uživali na prolećnim temperaturama, na Staroj Planini je izgledalo ovako, na minus pet stepeni. Članovi Planiraskog društva „Železničar“ iz Vranja popeli su se na najviši vrh Stare Planine na području Srbije, Midžor, na 2.169 metara nadmorske visine.

Put kroz sneg i maglu je vredeo pogleda sa vrha ove planine na granici sa Bugarskom. Fotografije smo i ovaj put dobili zahvaljujući našoj sugrađanki, Suzani Stanković, profesorki geografije i velikom poborniku planinarenja.

Stara Planina pripada Karpatsko-balkanskim planinama. Njena dužina iznosi 530 kilometara i prostire se od Vrške čuke u jugoistočnoj Srbiji, od granice sa Bugarskom, do rta Emine kod Crnog mora u nama susednoj zemlji. Dok je u Srbiji Midžor najviša tačka ove planine, u Bugarskoj je to Botev, na 2. 376 metara nadmorske visine. Na njoj se nalaze se prirodni rezervati, zaštićena područja i veći broj planinarskih objekata i izletišta, pa je česta destinacija turista. Najvećim delom je smeštena na podučje Bugarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.