Na današnji dan NATO bombe ubile dvoje gimnazijalaca u Hanu

Tačno pre 23 godine Vladičin Han je prvi put bombardovan tokom agresije NATO 1999. godine. Sa četri projketila oko 20 časova i 35 minuta gađan je novi most preko Južne Morave. Tom prilikom, od gelera i posledica detonacije život su izgubili Milan Ignjatović (18) i Gordana Nikolić (17). Milan je bio maturant hanske gimnazije a Goga, učenica treće godine iste škole. Dvoje mladih viđali su se u blizini Gogine kuće, kod mosta preko Kalimanke. U znak sećanja na njih, podignuta je spomen česma koju, poslednjih godina, obilaze još jedino porodice.

Vladičin Han je tokom maja granatiran ukupno četiri puta. Meta je bio isti most, veza za dva dela varoši koju deli Južna Morava. Prilikom prvog bombardovanja, Vladičin Han je pretrpeo i ogromnu materijalnu štetu. Oštećen je Centar za kulturu, tadašnja Robna kuća „Beograd“ a na objektima u tom delu varoši kao i na suprotnoj obali, sve do „Delišesa“ nije ostao ni jedan čitav izlog. Oštećene su i kuće pored mosta. U prvom granatiranju više ljudi je i ranjeno, među njima i Dejan Tasković, pripadnik policije. Staniša Ilić, iz Poloma, na samo pedesetak metara od mosta preživeo je tu strahotu bez povreda.

Most na Južnoj Moravi obnovljen je iste godine, nakon završetka agresije NATO. Koštao je u to vreme 14 miliona dinara. U Vladičinom Hanu na objektima je zamenjeno 10.000 metara kvadratnih stakla.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.