Na današnji dan u Vladičinom Hanu NATO agresori poslednji put granatirali novi most

Autor: Ljiljana Pavlović

Pre tačno 24 godine, na današnji dan, u četvrtom pokušaju agresora NATO snaga porušen je novi most preko Južne Morave u Vladičinom Hanu. Samo desetak dana pre prekida bombradovanja.

Za 78 dana agresije na našu zemlju, ova mala varoš se na meti NATO alijanse našla četiri puta, sa istim ciljem napada, da poruši most preko Južne Morave, jedine sigurne veze za motorna vozila između dve obale na kojima se nalazi. Za tih 78 dana sejanja straha i smrti, četvoro mladih Hančana, civila, je izgubilo život, a na desetine ljudi je povređeno. Gordana Nikolić (17) i Milan Ignjatović (18), su nastradali od posledica detonicije i gelera prilikom prvog granatiranja mosta, 11. maja, na stotine metara od cilja koji su gađali. Ivan Marković i njegova supruga, Ana Bjeletić Marković su izgubili živote prilikom bombardovanja putničkog voza u Grdeličkoj klisuri.

Vladičin Han je već nakon 11. maja bio razrušen, kada nije postojao objekat u okolini koji nije pretrpeo štetu. Dovoljno govori podatak da je na stambenim i poslovnim objektima zamenjeno 10.000 metara kvadratnih stakla. Porušeni most je obnovljen iste godine, tokom obnove zemlje, u šta je uloženo 14 miliona dinara.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.