Na korak do Državnog prvenstva

Učenici i učenice Osnovne škole ”Sveti Sava” iz našeg grada ponovo nižu sportske uspehe.

Na jučerašnjem Okružnom prvenstvu u Futsalu za učenike od petog do osmog razreda, učenice Futsal selekcije Osnovne škole “Sveti Sava” iz Vladičinog Hana osvojile su prvo mesto na prvenstvu, kao prvoplasirana selekcija sa Opštinskog takmičenja.

Uspeh ovoj školi donela je nedavno i Rukometna selekcija učenica, koja je ove godine osvojila prvo mesto na Okružnom prvenstvu u Vranju i izborila plasman za Međuokružno, koje će biti održano sredinom maja.

Rukometna selekcija

O uspesima sporstkih ekipa škole „Sveti Sava“ Vesnik 017 je razgovarao sa profesorom Milanom Markovićem, nastavnikom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i obaveznih fizičkih aktivnosti. On ujedno vodi Futsal i Rukometnu sekciju.

“Kolega Jovica Savić i ja vodimo osam, od ukupno devet sportskih sekcija, koliko ih ima u školi. Kolega, Saško Nikolić, nastavnik matematike vodi Šahovsku sekciju, koju selektira već od prvog razreda osnovne škole. Do sada je naša škola imala, u dva navrata, učešća na Državnom prvenstvu u šahu,” navodi nastavnik Marković.

On i Savić vode po četiri školske sekcije. Iako škola dugo nije imala sportsku halu, učenici su beležili uspehe. Jedan od od njih je u košarci od pre par godina kada su osvojili 12. mesto u Srbiji.

„Deca vole sport a naš zadatak je da ih podstakenmo u tome. Bavljenje sportom u školskom uzrastu pozitivno utiče u svakom pogledu na zdrav psihofizički razvoj, posebno sada, u ekspanziji elektronskih uređaja koji svakako pozitivno ne utiču na dete u razvoju, ukoliko se koriste prekomereno,” navodi Marković.

Tajna uspeha je posvećenost i nastavnika i učenika. Pored toga, kada su deca u pitanju, svakako jedan od faktora je i nagrada a, po Statutu škole, od 2019. uvedena je i prestižna „titula“ – Sportista generacije, pored Đaka generacije.

„Svakog Uskrsa organizujemo i takmičenja za sve naše učenike, po odeljenima, u svim kolektivnim sportovima. Najboljima svake godine podelimo 40 majica, o svom trošku, da ne bi opterećivali budžet škole. Podstičemo ih na sve načine da se bave sportom. Naravno, ako je neko obdaren za sportske veštine, zato učenike kontinuirano pratimo u razvoju i pravimo najbolje selekcije,“ objašnjava Marković.

Rukometna selekcija, kao i futsal selekcija, kategorija učenica, ostvarile su odličan plasman u ovogodišnjoj školskoj sezoni. Rukometnu selekciju uglavnom čine učenice koje su u klubu “RK Morava”-VladičinHan, tako da su to već formirane igračice, što školskoj selekciji mnogo znači. Uz još par devojčica, za školsku selekciju to je treći pokušaj, u protekle četiri godine, da se domognu Državnog prvenstva.

„Ženska Futsal selekcija takođe je imala dosta uspeha, pa smo 2017.godinu zavšli kao 17. na nivou zemlje što je, priznaćete, veliki uspeh. Zanimljivo je da je futsal osvojio simpatije i dečaka i devojčica. To je vrsta fudbala u zatvorenom i na otvorenom prostoru, igra se po sistemu 4+1, golman i četiri igrača. Ove godine ponovo smo na korak do Državnog prvenstva. Imamo odličnu ekipu koja je plasman na Međuokružnom prvenstvu ostvarila u Surdulici gde smo domaćine u polufinalu pobedili 5:2. U finalu smo slavili sa 4:1, pobedivši Vranjsku Banju”,naveo je Marković.

Futsal nastavalja prvenstvo u aprilu a rukomet u maju. U školi se svi a, posebno, treneri sa svojim ekipama, nadaju uspesima.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.