Na stogodišnjicu osvećenja Spomen kosturnice dolazi patrijarh Porfirije

Autor: Lj. Pavlović

SURDULICA – Povodom obeležavnja 100 godina od osvećenja Spomen kosturnice i obeležavanja slave Surdulice, Sveti surdulički mučenici, 29. maja ove godine, u tom mestu će boraviti patrijar Porfirije, na poziv Eparhije vranjske. Doček će biti upriličen u 8:30 časova u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici. U crkvi će u devet biti održana sveta arhijerejska liturgija, dok je za 11, po protokolu, predviđen polazak litija do velikog stratišta, u mestu Duboka dolina, kod Surdulice.

Obeležavanje veka od osvećenja Spomen kosturnice započeće otvaranjem izložbe Istorijskog arhiva iz Vranja u Surduličkom kulturnom centru, 24. maja, u 18 časova. Taj i naredni dani biće u znaku filmova o surduličkim mučenicima, Kralju Petru Prvom, „Čujte Srbi“ , Arčibalda Rajsa, kao i promociji monografije o ovom značajnom istorijskom jubiljeu. Na navečerje slave biće održano bdenije u gradskom hramu, a zatim u SKC – Svečana akademija.

Obeležavanje stogodišnjice osvećenja Spomen kosturnice organizuju Eparhija vranjska i opština Surdulica, uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.