Nabvane cene voća i povrća duplo veće nego lane u ovo vreme

Ponuda voća i povrća u prodajnim objektima, kao i na pijaci u petku, izuzetno je bogata, kao i prethodnih godina. U priče o predstojećem vremenu netašica i gladi teško je poverovati pred slikom punih tezgi zeleniša, prepunih rafova u prodavnicama. Međutim, i pred tim izobiljem, sa većina sa zebnjom iščekuje zimski period. Biće hrane, sigurno, ali ko će imati novca da je priušti i da li će svako moći da kupi onoliko koliko mu je potrebno?

Vladica Ranđlović, vlasnik piljare „Vace“, kaže za Vesnik 017 da se nabavne cene voća i povrća iz dana u dan menjaju. Jedino sezonsko voće, domaće, stagnira ili cene „padaju“.

„Cena prošlogodišnjeg krompira je 80 dinara po kilogramu, nabavna, dok je prodajna 100. Mladi krompir nabavljamo po ceni od 90 do 110 a prodajemo po 110-130. Šargarepa je 70, prodajna 100, paradajz je sada nešto jeftiniji, jer stiže i domaći, pa ga kupujemo za 130-140 dinara, roze, dok je crveni 80. Cena krastavaca je takođe sada niža i prodjna je 70. Jedno jaje je u nabavci je 15,5 dinara , prodajna 17,“ kaže Ranđelović.

Cene voća su sad, takođe, nešto pristupačnije nego na početku proleća, pošto stiže sa domaćeg terena a ne iz uvoza. Lubenice, čija je cena u maloprodaji pre samo desetak dana bila 250 dinara sada je 90 po kilogramu. Breskve i nektarine možete kupiti za 200 do 250 dinara, trešnje takođe. Jagoda trenutno nema u ponudi a one prve, uvozne, bile su 300.

“ U poređenju sa istim periodom prošle godine, cene su sada duplo veće. Negde i više. Prodaja je drastično opala. Ljudi kupuju, ali znatno manje količine a, roba truli i propada,“ dodaje on.

Sa prosečnim zaradama od jedva nekih 500 evra po zaposlenom, o kojoj, inače, mnogi sanjaju, i ovakvim cenama, jedna zarada neće biti biti dovoljna samo za hranu prosečne, četvoročlane, porodice. Kakve će tek cene biti na jesen, kada krene priprema zimnice, pitaju se mnogi. Protekle jeseni povrće je bilo preskupo do kraja sezone, kada priča o „teškoj zimi i gladi“ nije bilo.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.