Nada za lečenje Marka Ilića (14) iz Jagnjila postoji u Turskoj

Fondacija „Pokreni život“ na društvenim mrežama je objavila apel za prikupljanje novca za lečenje četrnaestogodišnjeg Marka Ilića iz sela Jagnjilo u opštini Vladičin Han, koji boluje od cerebralne paralize i epilepsije. On ne može da govori, da hoda, ne može samostalno da sedi, niti da se hrani. Roditelji ga hrane na kašičicu ili uz pomoć šprica, o čemu je Vesnik 017 već pisao.

Kako piše u apelu, Marko je prevremno rođen i ubrzo mu je dijagnostifikovana hemoragija IV stepena. Zbog postojanja hidrocefalusa, ugrađen mu je drenažni sistem. Primećena je jako oskudna spontana motorika. Sa šest meseci lečen je na Kliničkom centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Nišu, zbog habilitacionog tretmana usled anamnestičkog i simptomatskog rizika normalnog motorog razvoja.

„Nada za Markovo lakše detinjstvo postoji u Turskoj, ali njegovi roditelji nisu u mogućnosti da lečenje finansiraju sami i mole sve ljude dobre volje da im pomognu. Trenutna cifra od 1.175.000 dinara je konačna za sva potrebna ispitivanja pred operaciju koja će, pretpostvlja se, koštati mnogo više,“ piše u apelu „Pokreni život“.

Pored Markove bolesti, porodica Ilić je suočena i sa teškom materijalnom situacijom. Iako imaju prihode od oko 50.000 dinara, na ime socijalne pomoći i tuđe nege i pomoći za dečaka, druge prihode nemaju. Roditelji su nezaposleni a njihova trinaestogodišnja ćerka, Milica, zbog svega zadnjih meseci ne pohađa redovno osmogodišnju školu u Hanu, koja je udaljena 30 kilometara od sela u kome žive. Kuća u kojoj su nastanjeni je od blata, bez kupatila i osnovnih uslova za život. Pored ove, Ilići imaju kuću u selu, Repince, na oko dva kilometra od varoši. Iako je solidne građe, tamo nikada nisu živeli, jer ni ona nema kupatilo kao ni adekvatne uslove. Imaju i dug od nešto više od 30.000 dinara za električnu energiju, koja im je isključena.

Ilićima se, najpre, „našla“ Fondacija Tamare Misirlić iz Vranja, koja im renovira kuću u Jagnjilu, a zatim su se priključile i druge NVO. Opština Vladičin Han će uskoro krenuti sa adaptacijom kuće u Repincu, gde će, kako je obećao Ljubiša, glava porodice, koji i sam iščekuje lečenje zbog bolova u kičmi i teške pokretljivosti, svi preći da žive, da bi Milica od 1. septembra mogla redovno da ide u školu. Opština im je obezbedila električni šporet i veš mašinu a do kraja leta prvi čovek opštine, Goran Mladenović, je obećao da će prvi sprat biti opremljen, plaćen dug i priključena struja. Domaćinstvo u Jagnjilu bi moglo da im bude neki dodatni prihod za život, s obzirom na to da su on i supruga Nataša, nezaposleni.

Ono što je sada još važnije je da novac lečenje dečaka bude obezbeđen.

Oni koji žele da pomognu dečaku, novac mogu da uplate na:

Dinarski račun

165-7010855807-48, Adiko banka

160-6000000838286-13, Banka Intesa

Uplatom na devizni račun

IBAN RS351657010855831-73

Uplatom preko pejpal platforme:

paypal.me/pokrenizivotsrb

Salnjem poruke na broj 3800 8 bilo koja mreža, cena poruke 200 dinara)

Svrha uplate: „Marko Ilić“

Omogućeno je onlajn doniranje preko kartice na web sajtu „Pokreni život“

E-doniraj: www.pokrenizivot.com/donacija

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.