Nakon četvrt veka stiže rešenje za ugrožene klizištem na Kuli

„Jedan od prisutnih je predložio da se na lokaciji pored sportskog centra, takođe na Kuli, sagradi jedna stambena zgrada, gde bi, nakon iseljenja, naše porodice bile smeštene. Posebno zbog starijih, koji su tu proveli ceo život,“ objašnjava nam jedna od meštanki.

Autor: Lj. Pavlović

Ukupno 32 pozodice, zbog ugroženosti njihovih domova u naselju Kula, u Vladičinom Hanu, biće raseljeno odatle.Ceo proces na koji se čekalo 25 godina, ubrzan je zbog javnog interesa i hitnosti sanacije tunela i klizišta. O tome su juče, kako su nas obavestili neki od oštećenih, na sastanku sa predstavnicima JP „Infrastruktura železnice“ i lokalne samouprave razgovarli u Opštinskoj upravi. Kako su nam preneli, rečeno je da će svim vlasnicima kuća u delu naselja iznad tunela međunarodne železnice Beograd-Solun, nakon procene imovine biti isplaćena novčana nadoknada.

„Na sastanku su se mogli čuti različiti stavovi oštećenih u vezi naknade štete. Većina se složila da ne želi da im se obezbedi nužni smeštaj, već da dobiju novčano obeštećenje,“ kaže nam jedan od oštećenih.

Kako su u pitanju 32 porodice, među kojima je dosta i starijih kojima bi bilo teško da u tim godinama započnu sa izgradnjim novih domova, ali i s obziroma na to da u Hanu nema dovoljno građevinskog zemljišta za tu namenu, a ni dovoljno stanova, bilo je konstruktivnih predloga, kako rešiti problem smeštaja.

Pčinjska ulica

„Jedan od prisutnih je predložio da se na lokaciji pored sportskog centra, takođe na Kuli, sagradi jedna stambena zgrada, gde bi, nakon iseljenja, naše porodice bile smeštene. Posebno zbog starijih, koji su tu proveli ceo život,“ objašnjava nam jedna od meštanki.

Sada se očekuje forniranje komisije za procenu štete, koja će za svaku kuću pojedinačno proceniti vrednost, bez obzira da li je legalizovana ili ne, kao i zemljišta, zasada, pomoćnih objekata. Od ukupno 32 kuće u ulicama Dimitrija Mitića, Pčinjskoj i Žikice Jovanovića Španca samo su, kako smo saznali, četiri legalizovane, ali su neke u procesu iste. Na sastanku je rečeno da, ukoliko dođe do sporazuma sa obe strane nakon procene vrednosti imovine, za 15 dana će vlasnici dobiti novac a koji će imati mesec dana za preseljenje. Takođe, ukoliko se sve reši sporazumno, već na leto bi vlasnici mogli da očekuju novac.

Prve kuće u naselju Kula počele su da pokazuju znake klizišta nakon bombradovanja 1999. godine. Međutim, kako su nam rekli da je rečeno na sastanku, pomeranje tla je počelo još mnogo ranije, 1957. godine, ali je i pored toga zemljište prodavano, pa je na brdu niklo čitavo nelegalizovano naselje, sa gusto postavljenim kućama. Sa Kule je nekoliko porodica pre izvesno vreme iseljeno iz kuća i samo je nekima od njih obezbeđen nužni smeštaj.

Poljana

Problem sa klizištem u istom periodu, 1999. godine, pojavio se i u naselju Poljana, na više lokacija. Nedavno je obavljeno bušenje terena i postavljanje šipova, kako bi se stanje saniralo, ali kuće i dalje klize. Kako kažu vlasnici, na samo par metara dubine, pronađene su podzemne vode. Da li će i kada rešenje biti pronađeno i za Poljančane, ili ne, računajući da njihove kuće ne ugrožavaju nikakav javni objekat, pokazaće vreme.

Inače, kao i za ostale sastanke u OU u nekom dužem vremenskom periodu, Vesnik017 ni ovog puta nije obavešten.

0

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

2 thoughts on “Nakon četvrt veka stiže rešenje za ugrožene klizištem na Kuli

  1. Taj koji je rekao da je kliziste krenulo 1967 je obicna budala i idiot. Niko ne bi gradio da je znao sta ce se desiti tu

  2. Gospodin Milorad koji je rekao da je kliziste krenulo 1957 je debil, degenerik i alkoholicar koga je doveo predsednik opstine da omalovazava ljude i spusti cenu. Predsednik ga je ubacio da to uradi, jer drzi prodavnicu i nikad nije izdao fiskalni racun u zivotu. Taj deo je bio miran, kliziste je bilo nepredvidivo, niko nike lud da svesno pravi. Ako je to opstina znala treba da je bude sramota sto je dala ljudima da grade, povezu im struju, vodu i kanalizaciju. Umesto da cena bude sto veca, sns botovi lupanjem gluposti spustali cenu po visem nalogu i ubedjivali ljude da pristanu inace ce ostati bez icega. Parola daj sirotinji koru leba i ko je šiša. Razumem da mora da se rusi, ali neka nadokanda bude normalna da mogu ljudi i posle rusenja da zive dostojno. Ako ne ispuni vlast to, onda pravo na autoput i blokada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.