Ne shvatam ljude koji dozvoljavaju ucene na kućnom pragu

Zakupljeni termin

„Ne bih da držim govore i da pametujem, ovde sam da čujem vaše probleme, koji su,kako smo videli, slični kao i u drugim delovima hanske opštine,“ rekla je Biljana Kostić, kandidat za predsednika opštine Vladičin Han ispred liste „Dr Nenad Popović – Domaćinski za Vladičin Han“, na sastanku koji usledio nakon poziva jednog broja stanovnika naselja Poljana u Vladičinom Hanu, prvenstveno zbog loše infrastrukture i klizišta.

Kao inženjer geologije, što je njena struka, a u vezi klizišta kojim su na više lokacija ugrožene porodične kuće, okupljenima je skrenula pažnju na to da za svaki objekat najpre mora da se ispita zemljište da li može da se gradi ili ne, kao i na to da na pojavu klizišta utiču prirodni, ali i ljudski faktori.

„Da bi se klizišta sprečila, bilo bi dobro da imamo više šuma, koje bi izvlačile višak vode, a ne da nam odnosi puteve i ugrožava objekte. Da bi se nešto možda promenilo, mora da se napravi dobar projekat ispitivanja a zatim i sanacije,“ rekla je Kostićeva.

Za lošu putnu infrastrukturu je rekla da ne postoje nerešivi problemi, već da u njihovom rešavanju neko treba da istraje. Još pri prethodnoj poseti Poljani, ona se upoznala sa tim da na par stotina metara od centra varoši i dalje ne postoji asfalt u ulicama, da nema kanalizacije, a da postojeću infrastrukturu ugrožavaju atmosferske vode, ali i da je betoniranje ulica u 21. veku neadekvatno rešenje.

„Za ulice bi trebalo da se vidi da li mogu da se naprave jednosmerne, mada, građeno je tako nema mesta za trotoare, ali ni tamo gde ga ima, na mnogim mestima ne postoje, kao što je slučaj sa Suvom Moravom, pa su roditelji prinuđeni da decu voze do škole, koja su ugrožena kao i ovde“

Ono što žitelje Poljane muči je i to što njihova deca, za razliku od one u ostalim naseljima, i pored dugogodišnjih obećanja, ni sada nemaju igralište.

„Ukolilo ne postoji opštinska parcela, može da se neka otkupi, na osnovu predloga meštana, za dečje igralište. Naša zamisao je da građani učestvuju i u donošenju odluka šta će da se radi i gradi, da na osnovu njihovih predloga, da li je reč o putevima, vodovodu, kanalizaciji itd. Opština izdvoji sredstva, a ne da se radi samo u par sela,“ rekla je Biljana Kostić, kandidat za predsednika opštine Vladičin Han liste „Dr Nenad Popović – Domaćinski za Vladičin Han“.

Na pitanje okupljenih šta nakon izbora, ona je rekla da su za razgovore otvoreni sa svima, sem sa doskorašnjim predsednikom.

„Sve mi se više ljudi obraća zbog pretnji otkazom. Volela bih da shvate da niko ne može da dodje da ti preti u dvorištu ili kući da kaže – ako me ne glasaš ostaćeš bez posla,“ rekla je ona, i potvrdila ispitivanje finasijskih konstrukcija, najavivši da će građani u svakom trenutku imati uvid u projekte koji se realizuju i gde se i kako novac troši.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.