Nema dogovora o ceni minimalne zarade

Juče nije postignut dogovor među pregovaračima o povećanju minimalne cene rada. Predlog Ministarstva finansija je da se minimalna zarada poveća za 17,8 odsto, što znači sa sadašnjih oko 40.000 dinara, na 47.154, ali u narednoj godini.. Takođe, neoporezovani deo zarade da se poveća oko 15 odsto, sa 21.700 na 25.000 dinara. Ni jedan, niti drugi predlog nisu prihvatili ni predstavnici sindikata, ali ni poslodavaca.

Sindikati su, za sada, istrajni u zahtevu da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, koja je sada skoro 52.000 dinara, kao i da prvo povećanj bude 1. septembra, a da se posle nove godine pregovora o novoj ceni rada. Protiv predlog Ministarstva finansija su i poslodavci, koji nisu računali na toliki rast minimalne cene rada, koja će dodatno ugroziti. njihovo poslovanje.

Ukoliko se dve strane ne dogovore, minimalnu cenu rada odrediće država, kao i lane. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će nova cena minimalne zarade do kraja godine biti 400 evra, a nova runda pregovora je zakazana za naredni utorak.

Ilustracija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.