NHC danas predstavio dve brošure, kako da pomognemo svojim bliskima i sebi

U skupštinskoj sali Opštine Vladičin Han danas je Novosadski humanitarni centar predstavio dve brošure , „Pomoć u kući starijim osobama“ i „Život sa demencijom“. O njima su govorile Mira Novaković Ilin i Danijela Korać Mandić, ispred NHC, dok su nam Teresa Millner Kurzbauer i Christine Gamper, predstavnice Volkshilfe Solidaritat, iz Austrije prenele svoja iskustvu u radu sa starijima i osobama sa demencijom.

Kako je rekla Mira Novaković, brošura je nastala u okviru projekta „MoBuc“, terenska nega i podrška u borbi protiva COVID-19 za starije osobe u ruralnoj južnoj Srbiji, koja ima za cilj da doprinese smanjenju socijalnih i zdravstvenih posledica pandemije kovida u izolovanim ruralnim područjima ovog dela zemlje.

„Nosilac projekta je austrijska organizacija Volkshlife Solidaritat i sprovodi ga u saradnji sa NHC. Program je podržan sredstvima austrijskog Federalnog ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača i organizacije Volkshhilfe Solidaritat,“ rekla je ona.

Podsetila je da je NHC u hanskoj opštini prisutan već devet godina, da ove realizuje projekat na brizi o 170starijih u brdskom-planinskom delu opštine, na kome je angažovano 17 saradnika, sa lekarom i socijalnim radnikom, istakavši da su brošure praktična upustva za volontere, za članove porodica osoba sa demencijom i starijih osoba, kako bi i jednima i drugima život postao lakši.

Prema rečima Terrese Millner Kurzbauer, lekara, koja radi na projektu vezanom za osobe sa demencijom, Volkshhilfe Solidaritat ima jako dobru saradnju sa resornim ministarstvom i da imaju 9.000 zaposlenih. Za realizaciju MoBuc projekta zadužena je Christine Gamper i cilj im je da svoja iskustva prenesu i drugim zemljama.

„Zapazili smo da postoji mala pomoć lekara starijima i jako je bitno da oni imaju i pomoć socijalnih radnika i da se stvori saradnja između isntitucija,“ istakla je ona.

O brošurama je bliže govorila Danijela Korać Mandić. Posebno, o demenciji, bolesti o kojoj nerado govore oboleli, kao i njihove porodice a pomoć je neophodna i jednima i drugima, kako bi im život, i pored bolesti, bio lakši. U brošuri su opisane sve faze bolesti, načini na koje obolelima čak i amater može da pomogne, o lekovima… Druga brošura, za koju je veliki broj negovateljica i negovatelja bio zainteresovan zbog prirode posla kojima se bave, takođe je vredno upustvo o pružanju pomoći starijima, neophodno i za svakodnevni život jer, svako od nas ima barem jednog člana porodice koji pripada toj populaciji.

Brošure su nastale na osnovu istih Volkshhilfe Solidaritatea aprilagođene su našim uslovima života i rada.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.