Novi život za četvoročlanu porodicu uz pomoć Ministarstva za brigu o selu

Kada se Biljana Radenković (44) profesorka filozofije iz Vladičinog Hana pre oko pola godine odlučila da konkuriše za sredstva za kupovinu seoske kuće,  nije ni slutila da će joj se život iz korena promeniti. Sa suprugom Ivanom Milosavljevićem i dve ćerke, osmogodišnjom Ivom i dve godine mlađom Milom, živeli su sa Ivanovom majkom u dvosobnom stanu u centru grada. Nije bila veliki optismista, ali mali stan, već poodrasla deca i sve veće potrebe da devojčice imaju svoj kutak i mir za učenje,  bili su presudni da krene da prikuplja dokumentaciju. To baš i nije išlo lako, zbog godišnjih odmora, ali, kako kaže, imala je svesrdnu pomoć Nikole Stamenkovića, pomoćnika predsednika opštine, koji je u loklanoj samoupravi bio zadužen i za realizaciju Konkursa za kupovinu seoskih kuća.

„Najpre smo hteli da popravimo porodičnu kuću Ivanovih roditelja u Bačvištu, brdskom selu na nekih pet-šest kilometara od Vladičinog Hana. Međutim, tamo nema ni vode a kamoli kanalizacije, nema autobusa, put je prilično loš i onda smo odustali.  U zadnjem trenutku smo se odlučili za kupovinu kuće u Repincu, koja nam odgovora zbog dece a i zbog posla,“ priča Biljana.

Ona i Ivan dobili su 9.800 evra za kupovinu kuće, na koliko je procenjena. Objekat se sastoji od prizemlja i sprata,  i zahtevao je obimne radove. Kuća nije imala prilaz, pa im je to bila polazna tačka.

„Troškove rekonstrukcije snosimo sami. U njoj niko nije živeo više od 10 godina.  Bila je neophodna zamena stolarije, vodovodnih instalacija i delimično eletktričnih. Prizemlje smo uspeli da adaptiramo, fale još neke sitne popravke i polako sređujemo gornji sprat,“ kaže zadovoljno naša sagovornica.

Milan Krkobabić je u septembru prošle godine posetio novi dom Biljane i Ivana.

Dok polako radovi odmiču, Biljana planira šta će na proleće. Veći deo dvorišta je u brdu, zemljište koje ne može da se iskoristi, ali će, svakako, manji deo ispred kuće da iskoristi i zasadi baštu.

„Odrasla sam na selu i volim što mi se pružila prilika da opet živim na selu. Biće mi zadovoljstvo da zasadim svoju baštu, sa peršunom i drugim začinskim biljem, krompirom … Obožavam i životinje pa će se u našem dvorištu sigurno naći i neki kućni ljubimci,“  ne krije sreću dok nam priča, pogotovo zbog dece kojima je život u kući sa dvorištem veliko olakšanje, nakon skučenog stana.

Lokacija kuće im odgovara i zbog posla. Ivan radi kao vozač u hanskom „Vodovodu“ a Biljana predaje u dve srednje škole u tom mestu, gimnaziji i Tehničkoj, kao i u vranjskoj gimnaziji. Kuća se nalazi pored regionalnog puta ka Vranju a autobuska stanica u blizini. I deci škola nije previše udaljena, nekih dvadesetak minuta pešice.

Pored ove porodice, u prvom krugu dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća, novac i novi dom dobila je još jedna porodica iz hanske opštine, u selu Žitorađe. U prvom krugu, u Srbiji je kupljena  651 kuća a za ovu godinu resorno ministarstvo najavailo je izdvajanje  pola milijarde dinara za kupovinu još 500.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.