NSHC i projekat o brizi o starijima ove godine jedini koji pruža pomoć toj populaciji

Od prošle godine u 17 brdsko-planinskih sela hanske opštine traje realizacija projekta MoBUC, u sklopu koga tim negovatelja i negovateljica pruža usluge pomoći u kući i kućne nege za 170 starih osoba. Kako kažu iz Novosadskoh hmanitarnog centra, realizatora projekta, ponekad je potrebno organizovati veliko spremanje kuće za korisnike koji dugo žive sami, a koji, zbog slabe pokretljivosti i bolesti, ne mogu da obavljaju svakodnevne poslove. Tada se angažuje nekoliko članova ili članica tima i, na kraju dana, sve blista.“

Staračka domaćinstva u brskom delu ove opštine nisu retkost i ona su najčešće samačka. Neki od korisnika usluga pomoći u kući žive izolovani od sveta. Domaćinstva su dosta udaljena jedna od drugih, pa neki danima nemaju sa kim da progovore, ili da im pruži pomoć. Pogotovo, što ima i onih koji žive potpuno sami. Jedna od situacija koju nam je u jednom od razgovora prepričala Mira Novaković Ilin, iz NSHC, govori koliko je njihov život usamljenički.

„Prilikom obilaska naših korisnika na terenu, jedna baka je bila puna pohvala za negovateljicu koja je obilazi. Kada smo je pitali, kako provodi vreme kada ona ode, rekla je – sedim i plačem.“

Jednom rečenicom iskazana je sva tuga samih i zaboravljenih. A to nije usamljen slučaj. Iz razgovora iz nekih prethodnih projekata, često smo mogli da čujemo od žena koje su obilazile starije u sklopu sličnih projekata u selima, da iako su stari i bolesni, često su oni ti koji svoje negovatelje dočekuju sa doručkom ili kafom, željni razgovora, i prepuni pažnje prema onima koji brinu o njima.

Cilj MoBUC projekta jeste da doprinese smanjenju socijalnih i zdravstvenih posledica pandemije COVID-19 i uticaja siromaštva na stara lica u izolovanim ruralnim područjima južne Srbije, kao i da poboljša uslove za samostalan i dostojanstven život starih lica u opštini Vladičin Han.

Projekat je podržan sredstvima austrijskog Federalnog ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača i Volkshilfe Österreich.

Fotografije sa fb stranice NSHC

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.