Obeležavanje Badnje večeri najpre u crkvi a potom u krugu porodice

Autor: Lj. P.

Prema običaju, Badnje veče se provodi i krugu porodice. Badnji dan, nasuprot tome i u Vladičinom Hanu se po ugledu na mnoga mesta u Srbiji, organizuje u širem krugu prijatelja i komšija, kada se na rubovima naselja odlazi po badnjake. Jedan od običaja koji je obnovljen pre par godina je i odlazak u gradski hram na bogosluženje, nakon čega je paljenje badnjaka.

Do pre neko vreme ceremonija paljenja badnjaka se odvijala u parku, kod zavetnog krsta. Međutim, kažu naši sugrađani, od kada je u hramu Kneza Lazara, mnogo je više onih koji dolaze, a među njima i sve više mladih. Uz sve ono što donosi ovaj praznik, Hančani imaju i vatromet koji, praktično, skoro cela varoš može da posmantra, zbog specifičnog položaja crkve smeštene u središtu, na brdu.

Ostak večeri većina Hančana provodi u svojim domovima. Ovaj praznik sve više dobija na popularnosti u odnosu na novogodišnje – starije vraća u neka prošla vremena, dok se mladi upoznaju sa našim običajima i tradicijom. Od samog odlaska po badnjak, njegovog unošenja, u nekim domovima i slame, uz pijukanje ukućana za domaćinom i posne trpeze, koja nije baš česta na našim stolovima, pa do okupljanja cele porodice za zajedničkom trpezom, za razliku od Nove godine, koju makar malđe generacije provode češće van kuće.

Fotografije: sa fb Crkve Kneza Lazara

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Obeležavanje Badnje večeri najpre u crkvi a potom u krugu porodice

  1. BRAVO ZA LJUDE IZ HANA. MOGLI BI I TREBALO BI, DA ČEŠĆE BUDU PRISUTNI NEDELJOM I U VREME OSTALIH PRAZNIKA NA LITURGIJI… ŠTO IM NIJE BAŠ SVOJSTVENO!!! NEKA JE SVIMA U HANU SREĆNO I BLAGOSLOVENO I BADNJE VEČE I BOŽIĆ!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.