Od 2013. pa do sada za šintere Hančani u proseku izdvajaju milion dinara godišnje

Poreske obveznike opštine Vladičin Han uklananje pasa lutalica godišnje košta oko milion dinara, podaci su koje je Vesnik 017 dobio od Miloša Stojanovića, načelnika Opštinske uprave u ovom mestu, na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Kako je naveo Stojanović “ Opština Vladičin Han sa „Avenijom MB“ ima zaključene ugovore od 2013. godine, a prosečna vrednost ugovora na godišnjem nivou iznosi oko 1.000.000 dinara.“ Prema njegovim rečima „efekat uklanjanja pasa lutalica je smanjenje broja ujeda, a sa životinjama se postupa u skladu sa pozitivnim propisima koji regulišu predmetnu oblast.“

Ipak, u toku prošle godine bilo je 30 sudskih sporova na ime naknade štete. Za to je iz opštinske kase isplaćeno 963.000 dinara. Skoro koliko se mesečno izdvaja za šintersku službu. Iste godine bilo je i 17 vansudskih poravnanja, za šta je izdvojeno još 180.000 dinara. Ove godine, do sada je bilo osam zahteva za naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica i oštećenima je isplaćeno 216.000 dinara a u vansudskim predmetima bilo je pet zahteva. Na ime odštete isplaćeno je ukupno 50.000 dinara.

„Visina naknade štete po pojedinačnom slučaju u sudskim postupcima isplaćuje se u iznosu od pet do 50.000 dinara a u vansudskim postupcima u iznosu od 10.000 do 30.000 dinara,“ obavestio nas je Miloš Stojanović, načelnik OU u Vladičinom Hanu.

Prema dobijenim podacima, u prošloj godini iz opštinskog budžeta je izdvojeno ukupno 1.143.000 dinara na ime odštete građanima koje je neka lutalica ujela a ove 266.000 dinara. Kada se doda i suma izdvojena za šintere, svake godine oko milion dinara, znači da nas nezbrinuti psi samo za dve godine koštaju 3.409.000 dinara. Prošle godine je prijavljeno 47 ujeda a za prvih pet meseci ove, 13.

Šinterska služba „Avenija MB“ sa Zvezdare, prema pisanju medija nalazi se na „crnoj“ listi ljubitelja životinja i česta su meta negativnih komentara u vezi sa poslovanjem i postupanjem sa životinjama. Nezvanično, šinteri u Vladičin Han dolaze svake prve nedelje u mesecu. Uhvaćene pse smeštaju u prikolicu koju možete videti na slici. Naši sugrađani komentarišu da „uplašeni psi, već tu, u prikolici kidišu jedni na druge i stradaju oni najslabiji“.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.