Odakle i Kletove torbice?

„Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je profesora Aleka Kavčić optužbe koju je protiv njega podnela izdavačka kuća Klet zbog, kako je navela, „povrede poslovnog ugleda“ jer je javno govorio da se udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju korupcijom,“ obajavio je Danas.

Kako piše, Fondacija Alek Kavčić je saopštila da je tom presudom dokazano da javno oglašavanje izdavačke kuće Klet u kojoj pozivaju učitelje da „naruče 20 udžbeničkih kompleta“, a za uzvrat će dobiti tablet, predstavlja koruptivno delovanje. Takođe, dokazano je i da su Klet, Freska i Novi Logos tri pravno povezana lica, i da imaju dominantan položaj na tržištu, a da profesor Kavčić nije nikakva konkurencija izdavačkoj kući Klet, jer je njegova fondacija podelila besplatno više od 50.000 originalnih štampanih izdanja udžbenika, dok je prevashodni cilj izdavača profit, navedeno je u saopštenju.“

Alek Kavčić je nedavno posetio Vladičin Han i roditelje osnovaca upoznao sa tim šta to njegova fondacija nudi, o čemu smo već pisali. Skup je bio jako dobro posećen, ali je evidentno da je na njemu bilo veoma malo prosvetnih radnika, dok su direktori dve osnovne škole u varoši bili tu. Roditelji ukazuju na to da u prosveti vest o besplatnim udžebenicima nije dočekana „raširenih ruku“, kao ni ona da oni ne žele više da svojoj deci kupuju preskupe knjige. Udžbenici Fondacije Kavčić koštaju onoliko koliko košta njihovo štampanje, a besplatno su dostupni na internetu. Odobrene su od strane Ministarstva prosvete, ne radi se kopijama već o udžbenicima standardnog izgleda i prete da potisnu one preskupe stranih izdavača koje se đacima, osnovcima, nameću već 20-30 godina. Da je u pojedinim slučajevima bilo korupcije u slučaju Kleta, dokazano je i na sudu. Da li su neki prosvetari kupili ili dobili na poklon od Kleta, na primer torbice za laptot, bilo bi znaimljivo da se sazna.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

2 thoughts on “Odakle i Kletove torbice?

  1. Prosvetari samo gledaju da oni imaju koris a kakvi su udžbenici i koliko kostaju briga ih drugi placa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.