Odakle i Kletove torbice?

„Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je profesora Aleka Kavčić optužbe koju je protiv njega podnela izdavačka kuća Klet zbog, kako je navela, „povrede poslovnog ugleda“ jer je javno govorio da se udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju korupcijom,“ obajavio je Danas.

Kako piše, Fondacija Alek Kavčić je saopštila da je tom presudom dokazano da javno oglašavanje izdavačke kuće Klet u kojoj pozivaju učitelje da „naruče 20 udžbeničkih kompleta“, a za uzvrat će dobiti tablet, predstavlja koruptivno delovanje. Takođe, dokazano je i da su Klet, Freska i Novi Logos tri pravno povezana lica, i da imaju dominantan položaj na tržištu, a da profesor Kavčić nije nikakva konkurencija izdavačkoj kući Klet, jer je njegova fondacija podelila besplatno više od 50.000 originalnih štampanih izdanja udžbenika, dok je prevashodni cilj izdavača profit, navedeno je u saopštenju.“

Alek Kavčić je nedavno posetio Vladičin Han i roditelje osnovaca upoznao sa tim šta to njegova fondacija nudi, o čemu smo već pisali. Skup je bio jako dobro posećen, ali je evidentno da je na njemu bilo veoma malo prosvetnih radnika, dok su direktori dve osnovne škole u varoši bili tu. Roditelji ukazuju na to da u prosveti vest o besplatnim udžebenicima nije dočekana „raširenih ruku“, kao ni ona da oni ne žele više da svojoj deci kupuju preskupe knjige. Udžbenici Fondacije Kavčić koštaju onoliko koliko košta njihovo štampanje, a besplatno su dostupni na internetu. Odobrene su od strane Ministarstva prosvete, ne radi se kopijama već o udžbenicima standardnog izgleda i prete da potisnu one preskupe stranih izdavača koje se đacima, osnovcima, nameću već 20-30 godina. Da je u pojedinim slučajevima bilo korupcije u slučaju Kleta, dokazano je i na sudu. Da li su neki prosvetari kupili ili dobili na poklon od Kleta, na primer torbice za laptot, bilo bi znaimljivo da se sazna.

2 thoughts on “Odakle i Kletove torbice?

  1. Prosvetari samo gledaju da oni imaju koris a kakvi su udžbenici i koliko kostaju briga ih drugi placa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.