Odlazak mladih i nezaposlenost najveći problemi te populacije u Vladičinom Hanu, pokazuju istraživanja CeSID-a

Autor: Lj. Pavlović

Centar za slobodne izbore i demokratiju, CeSID i udruženje „Veles“ u okviru projekta „Perspektive i izazovi mladih u Vladičinom Hanu“ nedavno su u Centru za kulturu prezentovali rezultate istraživanja u okviru projekta „Perspektive i izazovi mladih u Vladičinom Hanu“. Oni su sproveli istraživanje javnog menja sa 350 mladih od 15 do 30 godina u Vladičinom Hanu, kao i 10 produbljenih intervjua sa predstavnicima biznisa u Vladičinom Hanu. Projekat „Perspektive i izazovi mladih u Vladičinom Hanu“ je deo inicijative Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Podvojeno mišljenje o napretku opštine – 46 odsto planira da se iseli

Istraživanje prezentovano javnosti pokazuje da je skoro polovina mladih u Vladičinom Hanu, zbirno 49 odsto, stava da se Vladičin Han kreće u dobrom i u uglavnom dobrom pravcu. S druge strane, da se Vladičin Han kreće u veoma lošem i u lošem pravcu navodi zbirno 45 odsto mladih. Na pitanje da li se u Vladičinom Hanu živi bolje, isto ili lošije nego u drugim opštinama i gradovima u Srbiji, najveći procenat mladih, ili 47 odsto, stava je da se u hanskoj opštini živi lošije nego u većini drugih, dok da se živi bolje nego u većini drugih opština navodi tek osam odsto mladih. Dva problema koja u najvećoj meri ometaju život mladih u Vladičinom Hanu, prema istraživanju CeSID-a, a mišljenju mladih, jesu njihov odlazak, 26 odsto, i nezaposlenost, ili za šest odsto manje u odnosu na prvu grupaciju. Zbirno posmatrano, 54 odsto mladih navelo je da će verovatno i sigurno ostati da živi u Vladičinom Hanu. S druge strane, da ne planira da ostane da živi u Vladičinom Hanu navodi zbirno 46 odsto ispitanika, od čega 15 odsto navodi da će se sigurno odseliti, dok 31 odsto te populacije navodi da će to učiniti verovatno.

„Trenutnu saradnju mladih i lokalne samouprave u Vladičinom Hanu mladi ocenjuju prosečnom ocenom 2,67. Najveći procenat mladih, ili 48 odsto, deli mišljenje da je od presudne važnosti da mladi budu uključeni u proces identifikacije problema i potreba u lokalnoj samoupravi, a nešto manji procenat mladih, 40 odsto, je stava da je važno da mladi budu uključeni u identifikacije problema, ali da je formalno obrazovanje važnije,“ pokazuje istraživanje CeSID-a.

Nezaposlenost i loša plaćena radna mesta

Nedovoljno radnih mesta, 31 odsto, loše plaćena radna mesta, 22 odsto, i nedovoljno mesta za kvalifikovane mlade ljude, 15 odsto, su glavni izazovi i problem sa kojima se mladi u opštini Vladičin Han suočavaju pri pristupu tržišta rad. Mladi trenutnu situaciju sa zapošljavanjem mladih u Vladičinom Hanu ocenjuju prosečnom ocenom 2,36, odnosno zbirno 53odsto mladih trenutnu situaciju sa zapošljavanjem te populacije u Vladičinom Hanu ocenjuju kao veoma lošu i lošu. Više od polovine mladih trenutnu saradnji između mladih i lokalnih preduzeća u Vladičinom Han ocenjuje kao dobru, ali da bi mogla da bude bolja – 58 odsto.

„Istraživanje je takođe pokazalo da je četvrtina mladih, 24 odsto, stava su da lokalna preduzeća u Vladičinom Hanu uglavnom ne daju dovoljno šansi mladim ljudima da se upoznaju sa njihovim radom i da steknu znanja koja su im neophodna kako bi lakše ostvarili zaposlenje u njima, a da to uopšte ne čine navodi 13 odsto mladih. S druge strane, da lokalan preduzeća uglavnom daju šanse mladim ljudima da se upoznaju sa njihovim radom navodi 17 odsto mladih, “ govore podaci.

Mladi su pretežno stava da je formalno obrazovanje važnije od razvoja veština i znanja za povećanje konkurentnosti mladih na tržištu rada, 45 odsto. S druge strane, da je razvoj veština i znanja za povećanje konkurentnosti na tržištu rada od presudne važnosti smatra njih 37 odsto.

Spremnost da dodatno radi na ličnom obrazovanju, usavršavanju, sticanju zanata i veština kako bi lakše došli do zaposlenja primećena je kod 63 odsto mladih iz Vladičinog Hana. Praksa u lokalnim preduzećima je način usavršavanja koji bi najviše odgovarao polovini ispitanika, dok su kurseve i obuke koje bi voli stručnjaci navelo 31 odsto ispitanih mladih. Čak 71 odsto anketiranih deli mišljenje da je u velikoj meri važno razvijati specifične programe usmerene ka mladima kako bi se poboljšale šanse na tržištu rada.

Društvene mreže glavni izvor informisanja

Što se informisanosti tiče, naveli su da su im društvene mreže su glavni izvor informisanja o poslovnim prilikama, 59 odsto mladih, dok su lokalni portali navedeni od strane 22 odsto, kao glavni izvor informisanja o poslovnim prilikama. Facebook je društvena mreža koju koristi najveći procenat, ili 49 odsto, kako bi se informisali o poslovnim prilikama u Vladičinom Hanu.

Rezultati ankete sprovedene među lokalnim preduzećima u Vladičinom Hanu jasno ukazuju na kompleksne izazove s kojima se mladi suočavaju u pogledu zapošljavanja i razvoja karijere u ovoj opštini. Nedostatak interesovanja mladih za tradicionalne sektore privrede, nedovoljna promocija poslovnih prilika putem lokalnih medija, kao i potreba za većom podrškom lokalne samouprave kroz subvencije i smanjenje poreza, samo su neki od ključnih problema identifikovanih u istraživanja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.