Oprez sa petardama, ali se čuvajte i onih koji ih bacaju

Autor: Lj. Pavlović

Svake godine u vreme Novogodišnjih praznika policija apeluje na građane da ne koriste pirotehnička sredstva. Efekat koji to proizvodi je kao šaputanje gluvom i pokazivanje prstom slepom, sa nizbežnim posledicama – opekotinama, otkinutim prstima, pa i težim povredama koje se završavaju amputacijama delova šake. Žrtve su najčešće deca. A kako i ne bi, kada je mladima, u tzv. magarećim godinama, da ne kažemo magarcima, glavna zabava u ovo vreme bacanje petardi koje intenzivno uveče praskaju sa različitih pravaca. Ne mareći gde će da ih bace, da li će nekoga da povrede, ili nekome na neki drugi način da ugroze zdravlje, na primer detetu, srčanom bolesniku, životinji…

Juče, u sred dana, na prilazu ka pijaci grupa dečaka, upravo u magarećim godinama, u sred gužve je bacila petardu. Na manje od pola metra od ljudi, samozadovoljno se smejući u prvi mah. Na ljutitu reakciju prolaznika, počeli su da se vrpolje i crvene. Bar toliko! Na pomen policije i da polako uzmiču uz neuverljivo i bez stida – nisam ja. Jedna žalosna slika budućnosti, (ne)svesti i (ne)vaspitanja. Za njih je to šala. Treba li nešto dodati na to, sem da je šala u najmanju ruku – neslana?

Da li to treba da čudi kada smo skloni preterivanju u svemu, pa svake godine za doček Nove, kada na satu otkuca 00.00, nad Vladičinim Hanom počne da se podiže gust dim i širi miris baruta, kao na ratištu, da na kraju zavesa prekrije i te prelepe vatromete. Teško da su za to odgovorna isključivo deca i magareće godine. A ko je krivac, iako su propisane strože kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava?

Zakon o prometu pirotehnike predviđa zabranu prodaje svima onima koji imaju ispod 18 godina. Postoji i problem prodaje pirotehničkih sredstava koja nisu deklarisana i koja nisu dozvoljena, a to su ulice i pijace. Pored petardi, ništa manje nisu opasni ni vatrometi, pa nekada i prskalice.

Ilustarcija. pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.