Opština Vladičin Han ne plaća prevoz talentovanim učenicima

Autor: Lj. Pavlović

Aleksandru Mitrović iz Vladičinog Hana, majku Konstantina Mitrovića, jednog od retkih talentovanih učenika iz ove opštine, neprijatno je iznenadila informacija da njihova, matična opština ne finansira barem deo troškova za kupovinu mesečne karte za prevoz. Konstantin je drugi po redu po osvojenim brojevima bodova na prijemnom ispitu za upis u odeljenje za računarstvo i informatiku vranjske gimnazije „Bora Stanković“.

Aleksandra Mitrović

„Bruka za hansku opštinu, jedino oni ne dotiraju nadarenoj deci karte koji su upisali specijalizovano IT odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i matematiku sa fantastičnim rezultatima na prijemnom! Kako mi je objasnio šef autobuske stanice „Kavim Jedinstva“ u Vladičinom Hanu, opština Vranje je do ove godine finansirala 70 odsto troškova mesečnih karata svim učenicima koji pohađaju srednju školu u Vranju, i koji žive van njega. Međutim, od ove godine ta praksa je ukinuta. Tako je karta od Vladičinog Hana do Vranja koštala oko 3.300 dinara, dok je puna cena mesečne karte nešto preko 8.000 dinara,“ kaže Aleksandra.

Nakon objave inforamcije na društvenim mrežama, ona je juče dobila poziv da ode u Opštinsku upravu, gde je dobila i neko objašnjenje zbog čega je situacija takva kava je.

„Dobila sam poziv i to je bio jedan neformalan razgovor, ali ću se, svakako, obratiti zvanično i tražiti pisani odgovor, a zatim i nadležnim ministarstvima. Naime, ne postoji pravni osnov da Opština Vladičin Han isplaćuje stipendije, niti putne troškove za našu decu koja se školuju van naše opštine, jer takva stavka ne postoji u budžetu. Ranije su, kako mi je rečeno, stipendije isplaćivane, ali se sa tim prestalo. Opština Vladičin Han, sa druge strane, delimično plaća putne troškove deci iz drugih opština koja pohađaju srednju, mislim Tehničku školu, da li kroz karte ili organizovan prevoz, što znači za decu koja dođu ovde može, ali ne i za decu koja se školuju van Hana,“ objašnjava ona.

Samo neke od nagrada koje je Konstantin osvojio za osmogodišnje školovanje

Naša sagovornica kaže da je jedino njeno dete koje je sa teritorije Hana, Surdulice i okoline upisalo IT smer ove godine u Vranju i od 48 prijavljenih je na drugom mestu na rang listi. Od maksimalnih 240 poena Konstantin je osvojio 225, a prima se samo 20 učenika. Ona kaže da se ovde ne radi samo o njenom detetu, već i o drugoj deci, sa posebnim talentima, a njih nije mnogo. Pita se da li su posebno nadarena deca toliki finansijski trošak za opštinu i kakva se poruka, u tom slučaju, šalje ovim mladim osobama koje bi negde u svetu dobile svu moguću podršku. Iako je u ovoj borbi usamljena i podrška društva je uglavnom samo verbalna, Aleksandra je rešena da neće odustati i da će pokušati preko nadležnih organa da se izbori barem za tu minimalnu olakšicu. Nada se da će joj se i ostali roditelji dece koja pohađaju neku od specijalizovanih škola pridružiti.

Inače, Opština Vladičin Han ne samo da više ne isplaćuje stipendije srednjoškolcima koji se školuju van Hana, već ni ostalim učenicima i studentima. Ukoliko raspolažemo tačnim informacijama, po tvrdnjama roditelja, sa stipendiranjem najboljih srednjoškolaca i visokoškolaca se prestalo 2020. godine.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.