Osmoro učenika obavilo praksu u Sloveniji

Autor: profesor Tehničke škole, Aleksandar Stevanović

U okviru programa „Erazmus plus“, programa EU za obrazovanje i mlade, osmoro učenika Tehničke škole dobilo je priliku da obavi stručnu praksu u Ljubljani. Škola je konkurisala na redovnom konkursu za projekte u oblasti stručnog obrazovanja i obuka, kojim je predviđeno da učenici dve nedelje borave u Ljubljani na stručnoj praksi.

Naziv projekta je “Mehanika velikih vozila” i ideja je bila da se praksa obavi u servisima ili tehničkim pregledima za kamione i autobuse. Uslovi za odlazak u Ljubljanu stvoreni su početkom aprila. U saradnji sa partnerskom školom „SIC Ljubljana“, obezbeđena su dva preduzeća u kojima su učenici obavili stručnu praksu. „Skanija Sloveniaj“ i „LPP Ljubljana“ su prihvatili učenike Tehničke škole na dve radne nedelje.

Saradnja sa ovom školom iz Ljubljane traje već pet godina i kao i do sada sve je proteklo u vrhunskoj organizaciji. Učenici su imali priliku da rade u servisima sa velikim vozilima novije generacije, videli su i koristili dijagnostičke uređaje poslednje generacije i stekli nova znanja uz primenu na radnom mestu. Ovo iskustvo u toku školovanja za njih je značajno jer su sertifikati „Erazmus plus obuka u praksi“ prepoznatljivi u EU. Četvoro učenika su u servisu gradskog prevoznika radili na održavanju autobusa, dok su drugih četvoro u „Skaniji Slovenije“ radili na održavanju kamiona. Uz dodeljene mentore, učenici su dobili priliku da se upoznaju i da napreduju u oblasti mehanike, naročito dela sa velikim vozilima.

Boravkom u Sloveniji, učenici su se, osim prakse iz stručnih oblasti, upoznali i sa kulturom i turističkim potencijalom zemlje. Tokom neradnih dana išli su na izlete na Šmarnu Goru ,planinu iznad Ljubljane i obišli Piran i Portorož, na moru. Svakog dana su nakon radne obaveze mogli da prošetaju centrom Ljubljane i upoznaju se sa glavnim gradom Slovenije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.