Drva za predstojeću zimu u Šumskoj neznatno poskupela u odnosu na lane

Bukovo ogrevno drvo u Šumskoj sekciji u Vladičinom Hanu neznatno je poskupelo u odnosu na prošlu godinu. Ima ga dovoljno za kupce a cene su različite u zavisnosti od toga da li će kupovati „na panju“ ili na „kamionskom putu“.

U prvom slučaju, kupac je u obavezi da sam obezbedi seču i dopremanje ogreva do svoje kuće i to je jeftinija varijanta, što se samog ogreva tiče, ne računajući prateće troškove. U tom slučaju prva klasa bukovog ogreva je 2.700 dinara po metru kubnom, dok je lane bila 2.500. Za drugu klasu treba izdvojiti 1.731 dinar , što je za nekih 500 dinara više nego lane. U drugom slučaju, ukoliko kupac odluči da mu radnici „Srbija šume“ doteraju drva do kuće, cena po metru kubnom iznosi 4.581 dinar, čija je cena lane iznosila 4.000. Za drugu klasu treba platiti 3.478 dinara, za oko 400 dinara više u poređenju sa proteklom godinom.

„Ogreva ima dovoljno, a zainteresovani najpre moraju da odu u Vranje, kako bi im iz našeg preduzeća izdali profakturu,“ kažu nadležni.

Šumska sekcija Vladičin Han

I oni koji seku ogrev u svojim šumama, bili su obavezi da do kraja aprila prijave seču i podnesu zahtev. Šumskoj moraju da plate oko 150 dinara za svaki kubik drveta koji je u planu za seču i još oko 1.100 za vanredni izlazak šumara na teren, radi markiranja stabala.

Podsećamo naše sugrađane, da je od pre par godina prevoz ogreva zabranjen vikendom, zbog nemogućnosti kontrole da li je seča prijavljena ili ne. Za nepoštovanje ove zabrane, zaprećene su novčane kazne.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.