Osnovci i srednjoškolci na Danu demokratske kulture

Svaka od škola predstavila se publici svojim dostignućima i specifičnostima, od stepena opremljenosti, uspeha učenika, do ideja i ciljeva kojima streme, kao i posebno pripremljenim muzičko-scenskim i dramskim programom.

Autor: Ljiljana Pavlović

Osnovna škola „Sveti Sava“ u Vladičinom Hanu nedavno je u Centru za kulturu u tom mestu okupila učenike preostlih pet škola iz te opštine na obeležavnju Dana demokratske kulture. Sa pratnerskim školama – „Branko Radičević“, „Vojvoda Radomir Putnik“, „Vuk Karadžić“ i dve srednje, „Jovan Skerlić“ i Tehnička škola priredili su zajednički program putem koga su promovisali vrednosti, znanja umeća, veštine i uverenja kao što su antidiskriminacija, poštovanje, saradnja, ljudsko dostojanstvo, tolerancija, interkulturalnost…

Svaka od škola, predstavila se publici svojim dostignućima i specifičnostima, od stepena opremljenosti, uspeha učenika, do ideja i ciljeva kojima streme, kao i posebno pripremljenim muzičko-scenskim i dramskim programom, Učeničkih parlamenata. Kroz njega smo, između ostalog, upoznali specifičnosti sredina iz kojih dolaze, različite nacije, nešto o osećanjima… Pored značaja promocije demokratskih vrednosti, učenici su nas podsetili i na poštovanje tradicionalnih vrednosti, a to je pre svega porodica.

„Na Dan demokratske kulture učenici su ukazali na važnost kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja i prestavili svoje škole u najboljem svetlu, jer one to i jesu,. Njihov sjaj nije potamneo, iako su ponekad u senci. Osnovne i srednje škole u Vladičinom Hanu neguju vrednosti, veštine, stavove, znanja koja promovišu različitost, toleranciju, i interkulturalno razumevanje. Na taj način škole stvaraju bezbedno mesto i produktivno okruženje, jednakost i prosperitet za sve učenike,“ rekla nam je Gorica Kovačević, pedagog OŠ „Sveti Sava“.

Za kraj ovog druženja, svi učesnici su zajednički nastupili na bini CK i sa publikom zapevali „Milion godina“, pod dirigentskom palicom nastavnika muzičkog, Milana Simonovića, a niko ko je izašao iz bioskopske sale nije ostao ravnodušan.

„Ovaj događaj nastao je u okviru projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“, koji se u našoj školi realizuje još od školske 2016/17. godinu. Ovo je zvaršnica druge faze, kao nastavak prve pod nazivom „Podsticaje demokratske kulture u školama“. Te 2017. godine bili smo jedna od 20 škola u Srbiji i jedina u Pčinjskom okrugu koja je učestvovala u ovom projektu, što je bila velika čast za nas“ rekao je Dragan Dimitrijević, direktor škole.

U međuvremenu, projekat je prerastao u deo Zakona o osnovama sistema obrazovanja u vaspitanja i škola „Sveti Sava“ je pre oko mesec dana prihvatila dalju realizacaiju projekta, kroz novu, terću fazu. Reč je kažu, o važnom projektu koji podržava Ministarstvo prosvete Republike Srbije u saradnji sa Evropskom unijom i Savetom Evrope, u okviru programa „Horizontalna pomoć za Zapadni Balkan i Tursku“.

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Mladi u akciji za bolji život“, sufinansiran iz budžeta Opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju stavove navedene instituacije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.