Ove godine broj žena koje su zatražile pomoć preko SOS telefona iz Vranja veći nego lane

„U prvih deset meseci ove godine, SOS telefon iz Vranja za žene sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja, pozvale su 93 žene. Od tog broja, 48 žena je po prvi put pozvalo SOS liniju za podršku,
pomoć, informisanje ali i, bukvalno, za pomoć u prepoznavanju nasilja – da li je nasilje što ovo meni moj
suprug-partner radi?,“ saopštila nam je povodom Međunarodnog dana brorbe nasilja nad ženama Suzana Antić Ristić, iz SOS telefona iz Vranja, dodajući da ohrabruje činjenica da se sve više žena obraća za pomoć.
Od početka ove godine pa do kraja oktobra, ako pogledamo njihovu statistiku, SOS telefon je primio 511 poziva, a među njima je osam obraćanja devojčica od osam do 18 godina. Broj žena koje su dobile usluge o nasilju u porodično-partnerskim odnosima, putem SOS linije je 93, koje su prekinule život u nasilju, tri. Evidentirano je 33-je dece koja su trpela nasilje, 57 žena je dobilo pravnu pomoć a usluge pravnog informisanje njih 328. Psihosocijalnu podršku dobilo je njih 570.

Na pitanje koje vrste nasilja žene najčešće prijavljuju, Antić Ristić kaže, sve – psihičko, fizičko, seksualno, pokušaj silovanja, silovanja u braku, proganjanje… Među nasilnici su pripadnici svih starosnih struktura, kao i obrazovanja.
Naveći broj žena koje su kontktirale SOS telefon su starosti 30 do 50 godina. Više od polovine poziva – 60 odsto, su pozivi iz urbanih sredina.

„U istom periodu prošle godine zabeležile smo 495 poziva od 86 žena, što nam govori da je broj žena koje pozivaju i traže pomoć povećan. Prema svedočenjima žena, u većini slučajeva, u oko 70 odsto, instituacije ne reaguju adekvatno,“ rekla je naša sagovornica.

Poražavajuća je činjenica da skoro svake godine u Srbiji bude ubijeno više od 20 žena. Ove godine taj broj je blizu 30.

Žrtve nasilja u porodici često ne žele da prijave nasilnike, zbog osude sredine, ali i stida da priznaju situaciju u kojoj se nalaze. Ono što je važno da se zna je, da prilikom pozivanja SOS telefona, ne morate da date svoje podatke, osim ukoliko to sami želite.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.