Od Nove godine novi zahtevi praznom buđelaru

Već su najavljena poskupljenja električne energije od naredne godine kao i gasa, koji će dodatno isprazniti novčanike građana. Udruženja potrošača na to kažu da će to biti energetski „šok“ za građane, a stručnjaci da je poskupljenje neophodno, s tim što treba da se pomogne širem krugu energetski ugroženim građanima, piše N1.

Ministarka energetike najavila je da će struja poskupeti oko 10, a gas za 11 odsto.

„Država će nastaviti da subvencioniše cenu struje te će tako biti među najnižima u Evropi. Gas u Srbiji je u ovom trenutku među najeftinijima za industriju, a treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva;“ rekla je ministarska Dubravkla Đedović za N1.

Pokret za zaštitu potrošača smatra da globalna dešavanja nisu opravdanje i podsećaju da su zvaničnici tvrdili da su zalihe napravljene ranije po znatno nižim cenama.

Rast cena struje i gasa nemonovno će povećati i cene svih ostalih proizvoda, a pre svega hrane, koja je ionako preskupa za većinu građana. Niko od nadležnih više ne pominje ko su krivci za trenutno stanje u EPS-u i zbog čega uvozimo, umesto da izvozimo električnu energiju. Niko ne pominje ni to koliko su puta naše plate manje u odnosu na Evropu, već sam koliko su puta cena onoga što treba da poskupi, niže u odnosu na ostale zemlje, sa daleko većim standradom od našeg. Podsetimo da je struja poskupela u septembru za 6,5 odsto a gas u avgustu za devet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.