Pesački prelazi mimo nekadašnjih i mimo navika građana

Nakon žalbi građana i pisanja Vesnika017 o višegodišnjem problemu neobeležnih pešačkih prelaza u Vladičinom Hanu, na najfrekvetnijem delu saobraćajnice – državnom putu ka bugarskoj granici, obeležavanje je počelo. Na radost, ili žalost pešaka, prosudite sami. Tek, skoro niko kod bezinske pumpe ne ide preko „zebre“, već tamo gde je prvobitno bio, gde su, kažu ljudi, navikli i gde je najbliže, a gde je , istini za volju, pre neko vreme „preseljen“i, takođe, ignorisan. Tamo gde bi trebalo po signalizaciji da se prelazi ulica, idu samo oni koji su se uputili u parvcu autobuske.

Na pitanje zašto ne idu preko pešačkog prelaza, koji je na samom kraj, ka raskrnici, između parka i benzinske, prolaznici kažu da ga nisu ni videli.

„Nismo znali. Ovde je nekada pešački bio, tu svi prolaze i bilo bi bolje da je obeležen ovde,“ rekao nam je Slaviša Ristić. To potvrđuje i Milka Stojmenova.

Stariji gospodin prelazi ulicu na istom mestu, a na pitanje gde je prelazi, odgovara kratko – preko pešačkog, iako ga nema, već je negde ostao u sećanju, bez obzira što su mu godine čak i obrise uklonile.

„Ja ne mogu da idem tamo. Ovde svi prelaze,“ kaže Miodrag Kostić.

Kod „Idee“, umesto na mestu gde je isto nekada bio iscrtan, sada je prelaz pomeren na delu između nadvožnjaka i pomenutog objekta. Ulicu svi prelaze na delu saobraćajnice ka objektu „Idee“. Jedina nacentrirana „zebra“ je kod Doma zdravlja.

Obeležavanje u centru, u Svetosavskoj ulici je tek započeto, od policije do zgrade Opštinske uprave. Jedna čitateljka nas podseća na pešački od pre par godina, u blizini Pošte, koji je vodio pravo na živu ogradu. U doba savremene tehnologije, većina stvari može da se radi iz udobnosti fotelje, kraj računara u kancelariji. Tako se mogu projektovati zgrade, autoputevi, ulice koje ne služe svojoj svrsi pa što ne bi i putna signalizacija? Poznavaoci saobraćajnih pravila kažu da su mesta pešačkih prelaza u spornom delu Vladičinog Hana pomerena zbog raskrsnica, gde ne mogu biti obeleženi. Oni koji ih se prisećaju, pitaju kako je moglo ranije da budu na tim istim raskrsnicama? Jedan od komentara ranijih tekstova Vesnika017 na istu temu, između ostalog glasi:

„Kako na istom putu, u Surdulici, kroz mnogo gušći naseljeni deo mogu i pešački prelazi, i semafori, i „ležeći policajci“ a u Hanu ne mogu?“

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.