Pljušte ostavke gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji

Autor: Lj. Pavlović

Vest da je predsednik Opštine Vladičin Han, Goran Mladenović podneo ostavku na tu funkciju juče je odjeknula u tom mestu. Ubrzo se saznalo da će i ostali predstavnici vlasti sa juga Srbije iz vladajuće koalicije, a kako se tvrdi, po nalogu sa vrha Srpske napredne stranke, učiniti isto. Danas je ostavku podneo i predsednik Grada Vranja, Slobodan Milenković, a još juče dugogodišnji prvi čovek Grada Leskovca, Goran Cvetanović kao i većina predstavnika vlasti ispred SNS-a u ta dva okruga, Jablaničkom i Pčinjskom. Tako je i u Nišavskom okrugu, ali na spisku onih koji su se pre isteka mandata povukli sa funkcije još uvek se nije našla i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Ostavke naprednjaka, prema pisanju prestoničkih medija, pljušte i u drugim delovima Srbije: Smederevu, Kučevu, Kraljevu, Topoli, Lapovu, Novom Pazaru, Priboju, Prijepolju, Požegi, Šapcu… Danas je istu podneo i Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda.

I dok je većina njih juče bila nedostupna novinarima, koji su, kao i javnost, ostali uskraćeni za obrazloženje zbog čega su se pre vremena odrekli mandata koje im narod poverio, samo retki su obrazložili svoje odluke.

Jedan od njih je Goran Mladenović, dosadašnji prvi čovek Opštine Vladičin Han. Svoju ostavku je obrazložio raspisivanjem prevremnih lokalnih izbora u Vladičinom Hanu. Bilo je i drugačijih objašnjenja koja su se mogla pročitati u medijima, a jedno od zanimljivijih je objašnjenje Nihata Biševca, gradonačelnika Novog Pazara „da je ostavku podneo zbog uštede u budžetu i vremenu“ i zbog toga što smatra da je njegovim sugrađanima nepotrebno da u roku od nekoliko meseci dva puta izlaze na birališta, objavio je N1.

Pre dva dana Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je za 17. decembar najavio prevremene parlamentarne, pokrajinske i beogradske izbore, kao i u još nekim opštinama, što se, kako tumače poznavaoci izbornih procesa, poklapa sa rokom od 30 dana, od dana podnošenja ostavki lokalnih funkcionera za održavanje izbora pomenutog datuma.

Inače, u Pčinsjkom okrugu svi naprednjački predsednici opština i gradonačelnik su podneli ostavke. SNS na teritoriji sedam opština okruga je vladajući u Vladičinom Hanu, Vranju, Vranjskoj Banji i Trgovištu. U Surdulici je poslednji bastion SPS-a, u Bosilegradu grupa građana, koju vezuju za SNS, dok su u Bujanovcu i Preševu na vlasti albanske partije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.