Pojedini otkupljivači smanjili cenu maline

Proizvođači maline u hanskoj opštini nezadovoljni su trenutnom otkupnom cenom maline koja je, kako kažu, spala na prošlogodišnji nivo. Umesto 500 dinara za kilogram, poslednjih dana neki hladnjačari nude 90 dinara manje.

„Zbog čega je to urađeno kada je malina vrhunskog kvaliteta? Kilogram je bio 500 dinara, a sada je otkupna cena svedena na prošlogodišnju, od 410 dinara. Umesto da cenu povećaju, kako su obećavali na početku otkupne sezone…“ kaže jedan proizvođač.

Sa druge strane, ukazuje još jedan malinar, hladnjačari su proizvođačima koji sa nekima imaju dogovor da kod njih trguju đubrivo, hemikalije kao i sredstva za navodnjave, sve naplatili po važećim, novim cenama.

Proizvođačima maline u Srbiji otkupljivači su od početnih 500 pa i 530 dinara, u zavisnosti od sorte, za kilogram maline početkom ovogodišnje sezone, obećavali da će ona do kraja berbe dostići duplo veću cenu. Međutim, umesto da cene otkupa povećaju, sada su ih snizili. Nedavno su malinari na području Arilja i Ivanjice zapretili da će blokirati hladnjače, ukoliko se cena maline ne izjednači na nivou Srbije. U Mačvanskm kraju cena je bila od 600 do 610 dinara, za 100 dinara više u odnosu na ariljski kraj, kao jug Srbije. Arilje, za razliku od južnjaka, ima udruženje sa kojim malinari zajedno nastupaju plasiraju robu, njihovi predstavnici učestvuju u pregovorima sa VRS oko formiranja cene… Iako i ovde postoje neka udruženja, okupljaju mali broj malinara, dok većina pre bira da se sama snalazi oko prodaje ove veoma tražene robe. Ni hladnjača nema toliko, koje se, uostalo, i međusobno dogovaraju oko formmiranja cena, pa nemaju ni veliki izbor kome će, i po kojoj ceni voće prodavati.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.