„Polet“, zgrada koja je obeležila mladost generacija

Autor: Lj. Pavlović

Kada biste Hančane pitali koji objekat bi trebalo da bude simbol te varoši, najmanje 50 odsto bi reklo da je to objekat „Poleta“. Međutim, to bi moglo samo onda kada bi bilo moguće vratiti vreme. Jedan originalan arhitektonski objekat koji je odudarao od svih ostalih, porušen je u junu 2007. godine. Odluku je o tome donela Skupšrina opštine Vladičin Han u vreme vlasti GG “ Dr Slađan Marinković Caka“. Prvo obrazloženje bilo je da će tu biti podignuta bina za vašar.

Polet“ je svoju poslednju fazu „proživeo“ kao prodavnica tekstila Poljoprivrednog kombinata „Delišes“. Sa podstanarom u potkrovlju, Srpskom radikalnom strankom. Vlasnik objekta, kako se ispostavilo, iako je bilo nekih spornih situacija, bila je Opština. Iza rušenja zgrade čijem održavanju, kao i mnogo čemu, nije bilo posvećeno dovoljno pažnje, stajao je, kako je tada tvrdio Slobodan Janjić, prvi čovek lokalnih radikala, sukob te stranke sa opštinskim vrhom, kao opozicione partije. Opštinski organi su konstatovali da zgrada „Poleta“ nije bezbedna po okolinu, pa su debeli zidovi od pune cigle, sa sve trošnim krovom, ali visokim i masivnim stepeništem, porušeni.

Podsmeh građana o pravljenju bine za vašar ili nešto drugo, na mestu zgrade koja je obeležila mladost generacija u Vladičinom Hanu, ostavilo je neuređen prostor u pokušaju izrade neke vrste parka uz reciklažu različitog materijala. Tek u doba demokrata, park sa letnjom binom dobio je sadašnji izgled, za retke kulturne događaje ili političke skupove.

Uspomenu na „Polet“ nedavno je oživela PR „DMM Advertajzing“ u Vladičinom Hanu izradom reprodukcija na canvas platnu, kada je podeljeno 13 besplatnih primeraka, koji će mahom krasiti zidove Hančana negde u svetu, ali pristižu i narudžbine onih koji su ovde.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.