Političke partije se pridržavaju kvote od 30 odsto žena na odborničkim listama

Autor: Lj. P.

Zastupljenost žena u politici, sudeći prema sastavu kandidaza za odbornike u Vladičinom Hanu za vanredne lokalne izbore17. decembra, premašuje zakonsku obavezu od 30 odsto. Na šest lista, sa ukupno 184 kandidata čak je 85 predstavnica lepšeg pola.

Po 15 ih je na listama SNS- a, SPS-a i DS-a, koji imaju svoje predloge za svih 37 odborničkih mesta, koliko broji lokalni parlament. SNP-Domaćinski za Vladičim Han od 30 kandidata ima 12 žena, pa i nosioca liste, Novi DSS od 18, polivinu čine žene, dok od 25 mesta sa liste Narodnog pokreta Srbije, 10 su žene.

Što se tiče njihovog rangiranja, stanje je različito. Što je veća funkcija u stranci, ili u doskorašnjem opštinskom rukovodstvu, gde su vlast vršili isključivo naprednjaci, one su među prvih pet ili 10 mesta.

Inače, čitaocima dugujemo izvinjenje zbog informacije da je nosilac liste „Dr Nenad Popović – Domaćinski za Vladičin Han“ prva žena predložena za predsednika Opštine Vladičin Han. S obzirom da u proseku na dve godine imamo vanredne izbore na nekom od nivoa vlasti i promena prilikom skoro svakog kruga, promaklo nam je da je Danijela Popović bila prva žena, kandidat za najvišu funkciju u jednoj lokalnoj samoupravi. To je bilo 2016. godine, kada je ispred DS-a, kao nosilac liste bila prvi kandidat među lepšim plom za obavljanje funkcije predsednika opštine, te se i njoj izvinjavamo zbog previda i greške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.