Pored kontejnera ne viđamo samo nesavesnost, ima i humanosti

Autor: Ljiljana Pavlović

U Suvoj Moravi, pored jednog od kontejnera, na ogradi kuće, neko je postavio plastičnu bocu za prikupljanje plastičnih čepova. Fotografije nam je poslao Miljan Dimitrijević iz tog sela uz komentar – da nije sve crno i da ima još humanosti u nama. Ni njemu nije poznato ko prikuplja čepove od čije prodaje se kupuju ortopedska pomagala osobama sa invaliditetom, ali pretpostvlja da su u pitanju deca, poučena ovakvim akcijama iz škola.

Za sve one kojima nije pozntao zbog čega se prikupljaju plastični čepovi sa boca koje bacamo, a koji osobama sa invaliditetom znače poboljšanje uslova života – Udruženje „Čep za hendikep“ predstavlja građansku inicijativu kao reakcija na nepovoljnu zakonsku regulativu u Srbiji, koja predviđa zamenu ortopedskih pomagala u veoma dugim, a ponekad i nehumanim rokovima, od tri do osam godina, u zavisnosti od invaliditeta, piše na njihovom sajtu. Od prodaje plastičnih čepova kompanijama za reciklažu, kupuju se ortopedska pomagala osobama sa invaliditetom u a njihovom prikupljanju uključene su mnoge institucije, oranizacije, kompanije, preduzetnici…

Zbog toga, pored srednje škole, i u nekim apotekama u Vladičinom Hanu možete odneti plastične čepove, kao na primer u „Higiji“. A ovaj gest koji ništa ne košta, mogao bi svima nama da postane pravilo, i da pokušamo da nekome olakšamo život time što ćemo pre bacanja flaša, skinuti čepove i odneti nekome ko ih prikuplja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.