Premija za mleko i otkupna cena povećane pre oko mesec dana

Najveći proizvođač mleka u hanskoj opštini je porodica Disić, iz Lepenice. Dok je do devedesetih godina prošlog veka bilo više farmi krava, sada je ova u Lepenici možda ne jedina, ali je najbrojnija.

Govedarstvo u opštini Vladičin Han od devdesetih godinaproišlog veka pa nadalje beleži pad. Dok je nekada postojalo više farmi krava, u vreme Poljoprivrednog kombinata „Delišes“ sa kojima su stočari radili u kooperaciji i kroz predaju mleka otplaćivali kvalitetna grla, sada u većini sela nema ni jedne krave.

Rekorder u uzgoju krava i proizvodnji mleka u hanskoj opštini je porodica Disić, iz Lepenice, ravničarskog sela. Ivica Disić kaže da imaju 10 krava i još dve junice. U celom selu samo još jedno domaćinstvo ima krave – dve.

„Dnevno predajemo između 120 i 130 litara mleka. Otkupna cena mleka je bila niska, 35 dinara po litru i 10 dinara smo dobijali za premiju. Pre oko mesec dana su povećane, otkupna je sada 60, a premija je za pet dinara veća,“ kaže Ivica Disić.

Retka su brdska sela na teritoriji hanske opštine u kojima se još uvek uzgajaju krave. I ako ih neko još uvek ima, to je najčešće po jedna, retko dve ili više. U selu Kacapun, delu između Jovca i Beliševa, postoje dva uzgajivača, Stojanović Časlav i Svetislav Nikolić. Oni imaju po jednu kravu. Mleko, kao i Disići, prodaju jedinoj Mlekari u hanskoj i surduličkoj opštini – „Veličković“ iz Alakinca, kod Surdulice. Za otkupnu cenu sležu ramenima i kažu – bolje je nego što je bilo. Ovi ljudi u osmoj deceniji života, koji se još uvek bore i čuvaju nešto od stoke, nemaju pravo na premiju za mleko, zbog toga što imaju samo po jedno grlo.

One thought on “Premija za mleko i otkupna cena povećane pre oko mesec dana

  1. Sve pohvale za vredne ljude. Mislim da sa ovakvom politikom neće izdržati jos dugo. Nije li sramota litar piva je 140 dinara u maloprodaji. Veoma mi je zao vrednih i poštenih ljudi, političari se za mleko cenkaju, a računi u kafane čuvaj boze. Lopovi moraju u zatvor…. kad-tad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.