Premija za mleko i otkupna cena povećane pre oko mesec dana

Najveći proizvođač mleka u hanskoj opštini je porodica Disić, iz Lepenice. Dok je do devedesetih godina prošlog veka bilo više farmi krava, sada je ova u Lepenici možda ne jedina, ali je najbrojnija.

Govedarstvo u opštini Vladičin Han od devdesetih godinaproišlog veka pa nadalje beleži pad. Dok je nekada postojalo više farmi krava, u vreme Poljoprivrednog kombinata „Delišes“ sa kojima su stočari radili u kooperaciji i kroz predaju mleka otplaćivali kvalitetna grla, sada u većini sela nema ni jedne krave.

Rekorder u uzgoju krava i proizvodnji mleka u hanskoj opštini je porodica Disić, iz Lepenice, ravničarskog sela. Ivica Disić kaže da imaju 10 krava i još dve junice. U celom selu samo još jedno domaćinstvo ima krave – dve.

„Dnevno predajemo između 120 i 130 litara mleka. Otkupna cena mleka je bila niska, 35 dinara po litru i 10 dinara smo dobijali za premiju. Pre oko mesec dana su povećane, otkupna je sada 60, a premija je za pet dinara veća,“ kaže Ivica Disić.

Retka su brdska sela na teritoriji hanske opštine u kojima se još uvek uzgajaju krave. I ako ih neko još uvek ima, to je najčešće po jedna, retko dve ili više. U selu Kacapun, delu između Jovca i Beliševa, postoje dva uzgajivača, Stojanović Časlav i Svetislav Nikolić. Oni imaju po jednu kravu. Mleko, kao i Disići, prodaju jedinoj Mlekari u hanskoj i surduličkoj opštini – „Veličković“ iz Alakinca, kod Surdulice. Za otkupnu cenu sležu ramenima i kažu – bolje je nego što je bilo. Ovi ljudi u osmoj deceniji života, koji se još uvek bore i čuvaju nešto od stoke, nemaju pravo na premiju za mleko, zbog toga što imaju samo po jedno grlo.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Premija za mleko i otkupna cena povećane pre oko mesec dana

  1. Sve pohvale za vredne ljude. Mislim da sa ovakvom politikom neće izdržati jos dugo. Nije li sramota litar piva je 140 dinara u maloprodaji. Veoma mi je zao vrednih i poštenih ljudi, političari se za mleko cenkaju, a računi u kafane čuvaj boze. Lopovi moraju u zatvor…. kad-tad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.