Prva truba Guče, Bojan Ristić proslavio pobedu sa svojim Hančanima

Autor: Lj. Pavlović

U centru Vladičinog Hana Bojan Ristić je pobedu na 62. Dragačevskom saboru trubača u Gučni i osvajanje najvišeg mogućeg priznanja – prvu trubu, obeležio koncertom za svoje sugrađane. Pored Hančana, Ristića i članove njegovog orkestra, kao i Bojana Krstića, dobitnika majstorskog pisma, krune u karijeri, dočekao i je predsednik opštine, Goran Mladenović koji ima je čestitao na uspehu koji su postigli. Kako je rekao Mladenović, Vladičin Han ima muzičare koji ga dostojno predstavljaju u zemlji i svetu.

„Uspeh koji ste vi postigli ostaje u amanet budućim generacijama da opravdaju imena velikih muzičara koje Vladičin Han ima. Zbog Junuza Ismailovića, Slobodana Salijevića, Stojana Taneta Krstića, Bobana Markovića, sada i Bojana Krstića, majstora trube, kao i Bojana Ristića i svih nagrada iza njih Vladičin Han mora da dobije svoj festival trube,“ poručio je Mladenović poželevši im uspeh i u narednom periodu.

Bojan Krstić, kome je na saboru Guči uručeno majstorsko pismo nije krio zadovoljstvo zbog nagrade koju svaki trubač priželjkuje.

„Ovo je priznanje za sve one godine truda. Bilo je puno uspona i padova, ali uporan rad se isplatio, nagrade i uspesi su dolazili, a ovo je najveće priznaje na koje sam čekao,“ rekao je Krstić.

Svojim Hančanima i predsedniku opštine se zahvalio na dočeku i Bojan Ristić. Sa svojim sponzorom iz Šumadije je pred publikom otvorio poklon iz Guče, zlatnu trubu jer je, kako je rekao, taj trenutak želeo da podeli sa svojom publikom.

„Godinama smo u Guči i tamo se osećamo kao kod svoje kuće. Ipak je ovo poseban trenutak koji sam želeo da podelim sa svojom porodicom, komšijama prijateljima i svojim Hanom. Ovo je trenutak na koji sam čekao 26 godina,“ rekao je on.

Priliku da mlađim kolegama čestita nije propustio ni čuveni Boban Marković, takođe Hančanin, prvi trubač sa juga Srbije koji je u karijeri dobio najveće priznanje od svoje zemlje – nacionalnu penziju.

Predugačak je spisak Ristićevih i Krstićevih nagrada. Baš kao i u ono vreme kada su počinjali Marković, Krstić, Salijević, Ismailović. Od Vlasinskog leta pa do Guče, a onda i preko granice. Ne postoji evropska zemlja gde mlađe generacije hanskih trubača nisu prepoznatljive, ali su nastupali i na drugim kontinetima. Ristića i Krstića će naslediti njihovi sinovi, Bogdan odnosno Luka Luis, baš kao što su oni nasledili svoje očeve, koji već na najvišim takmičenjima sviraju rame uz rame sa njima.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.