Prve maline stižu, cena otkupa se još uvek ne zna

Autor: Lj. P.

Ni ova godina za malinare, što se tiče otkupa, neće se bitno razlikovatiod prethodnih, kada se u jeku predaje „crvenog zlata“ neće znati otkupna cena. Dogovora između proizvođača, hladnjačara i Vlade Republike Srbije još uvek nema. Jedno je za sada izvesno – da su malinari iz ariljskog kraja odlučni da malinu ne prodaju ispod 350 dinara po kilogramu, što po njima predstavlja socijalnu kategoriju.

Dobrivoje Radović, predsednik malinara, kako su objavili mediji, najavljuje otkupnu cenu od 400 dinara, međutim, prema reagovanjima hladnjačara da sa otkupom od 350 dinara oni neće imati zaradu, neizvesno je da li će najavljena cena proći.

U jelašničkom kraju, kako smo saznali od proizvođača maline, najavljuje se otkupna cena od 170 do 200 dinara. U hanskom još uvek se otkupljivači ne izjašanjavaju i, kako kaže jedan od njih, dogovora između njih nema.

„Otkupnu cenu maline će u 99 odsto odrediti tržište i izvoz, tako da je nezahvalno prognozirati dok ne krene berba. Lane je otkupna cena u hanskoj opštini bila 160 dinara po kilogramu na početku. Miker je bio 215, a polana od 140 do 160 dinara,“ rekao nam je jedan od otkupljivača maline.

Prethodne, 2022. godine, od 500, na početku otkupne sezone, cena je pala je na 300 dinara.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.