Put kroz Bačvište, rekonstruisan samo do kuće predsednika MZ, prepun rupa

Da ironija bude veća, radi se o lokalnom putu koji je asfaltiran 1978. godine, a sa druge strane, preko Lepenice i Kacapuna postoji drugi pravac, ka Poljanici, u vranjskoj opštini, regionalnog značaja koji se u zvaničnim dokumentima vodi kao asfaltni, ali od asfalta ima nekih desetak ili možda stotinak metara dužine, i to od pre samo nekoliko godina.

Pre par godina od Vidinske doline pa do Bačvišta, brdskog sela u hanskoj opštini, asfaltiran je deo lokalnog puta. Međutim, jedan od putnih pravaca koji je još daleke 1978. godine asfaltiran sve do Beliševa, a do krajnjeg sela ka onima u vranjskoj opštini – Urmanici nasipan, ostao je delimično nepopravljen.

„Put je asfaltiran do Bačvišta, do kuće predsednika Mesne zajednice. Odmah posle njihove kuće, ništa nije rađeno. Ostao je deo na kome ima više zemlje i rupa, nego asfalta,“ kaže nam jedan čitalac, koji i sam često prolazi ovim pravcem.

Asfalt u Bačvištu do kuće predsednika MZ
A nadalje ovako

Pored ovog dela od nekih desetak metara, od Bačvišta ka Jovcu postoji samo još jedan kritični deo gde, kao i na ovom prvom, ima više rupa od asfalta. Tu su nedavno radnici koji su popravljali, kako su nam rekli ljudi, put u Ravnoj Reci, posuli šljunak i uvaljali deonicu, tako da se sada mnogo lakše prolazi vozilima. Od tog dela pa ka Kacapunu i Beliševu rupe su uglavnom zakrpljene, tako da je put solidan.

Iako ovaj deo hanske opštine nije forsiran poslednjih godina za razvoj voćarstva i nis podizani zasadi kao u nekim delovima, put koriste mnogi, samim tim što povezuje šest sela na toj trasi, samo u opštini Vladičin Han. Nemarom celokupnog društva autobuska linija, koja je postojala više od dve decenije, postepeno je redukovana, da bi na kraju i preostali jedan polazak iz Vladičinog Hana do Urmanice bio ukinut početkom prošlog veka, a straiji prepušteni „divljim“ taksistima koji uzimaju i po nekoliko hiljada dinara da ih prevezu do Hana.

Da ironija bude veća, radi se o lokalnom putu koji je asfaltiran 1978. godine, a sa druge strane, preko Lepenice i Kacapuna postoji drugi pravac, ka Poljanici, u vranjskoj opštini, regionalnog značaja, koji se u zvaničnim dokumentima vodi kao asfaltni, ali od asfalta ima nekih desetak ili možda stotinak metara dužine, i to od pre samo nekoliko godina. Asfaltiran je deo koji stalno „nose“ kiše nakon nasipanja. I taj put već godinama nije „video“ poštenu rekonstrukciju, a u planovima za tekuću godinu nema ni jednog ni drugog. Oni koji koriste ove dve deonice, iskreno se nadaju da će naredne godine vlasti imati u vidu barem jedan od navedenih puteva.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.