Sanacija klizišta u Poljani i na Kuli posle više decenija

Zbog oštećena, pre više godina iz naselja Kula raseljeno je osam porodica. Vlasnici kuća u Poljani i na Kuli do danas nisu dobili obeštećenje. Sada se u Poljani radi asanacija, a uskoro će i na Kuli.

Klizišta u naseljima Kula i Poljana u opštini Vladičin Han, koja su se pojavila nakon bombardovanja NATO naše zemlje 1999. godine, ostavilo je nekoliko porodica bez domova. Vlasnici više godina čekaju na sanaciju, ali i na to da dobiju neku nadoknadu za uništene kuće.

U naselju Poljana iako ima oštećenih kuća, niko nije iz njih raseljen, za razliku od onih na Kuli. Pre par godina u Poljani, gde se klizište ugrožava oko sto kuća u ulicama Karađorđevoj, Jurija Gagarina i Njegoševoj, delimično je sanirano zemljište. U Karađorđevoj ulici i sami pojedini stanari stanari su dovodili stručnjake i sami plaćali sanaciju, ali se još uvek pribojavaju za svoje domove. Sada su u toku radovi u ulici Jurija Gagarina, nakon čega će ta, kao i ulica 1. maja biti i asfaltirane. Predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović kaže da je svako klizište rezultat voda koje nisu regulisane.

„Meni se čini da su od asfaltiranja puta za Kunovo sve atmosferske i podzemne vode navede u ovom naselju. Taj teren je inače vododražljiv, na naseljenom mestu koje je neplanski građeno i preopterećeno na brdskom terenu,“ kaže on.

Mladenović objašnjava da je voda iznad ulice Jurija Gagarina izvučena i da se sada radi središnji deo. „Duž ulice 1. maja ide drenažni rov koji treba iz susednih ulica da apsorbuje i izvuče vodu. Polaže se geotekstil ispod drenažnih cevi a onda kamen, iberlauf koji drenira i izvalači vodu u Dulanski potok,“ reako nam je prvi čovek opštine Vladičin Han.

Kada tlo bude isušeno pristupiće se i asfaltiranju ove dve ulice, na šta stanari, kako dodaje Mladenović, previše dugo čekaju.

Velimir Ilic, ministar građevinsrastva u vreme poplava 2015. godine u Poljani

„Tamo imamo nezgodnu situaciju, radimo ulicu, a ljudima je teško da sklone potporni zid ili pomere kapiju, iako ima slučajeva da postoji zauzeće opštinskog zemljišta, i sada treba da vodimo postupke za rušenje da bi napravili propisnu saobraćajnicu. U Vladičinom Hanu je mnogo toga neplanski građeno i ono što godinama nije rađeno, došlo je na naplatu, a ljudima u 21 veku treba obezbediti neke standarde – pre svega vodu, kanalizaciju i put,“ kaže on.

Na drugom kraju grada, u naselju Kula sanaciju klizišta je započela „Železnica Srbije“, s obzorom da ispod samog b

rda zahavćenog klizištem prolazi međunarodna železnička pruga ka Skoplju, kroz tunel. Postoje oštećenja i samog tunela, i pre neko vreme je železnica radila na tome, a sada su u planu i radovi većeg obima.

Tu informaciju nam je potvrdila i Marija Andrejević, rukovodilac Službe razvoja Opštine Vladičin Han. Ona kaže da je u toku postupak rešavanja imovinsko-pravnioh odnosa u tom delu naselja kako bi moglo da se krene sa eksproprijacijom zemljišta i procenom oštećenih objekata.

Kuca porodice Ristić na Kuli

U tom naselju klizištem su zahvaćene kuće u licama Dimitrija Mitića i Pčinjskoj. Sredinom prošle decenije, osam pordica je raseljeno iz naselja, jer im kuće više nisu bile bezbedne sa stanovanje, a nekima je lokalna samouprava obezbedila nužni smeštaj. Prvi konkretni koraci na sanaciji od pojave klizišta, 1999. godine, preduzeti su tek posle poplava 2015. godine, jer su padavine dodatno aktivirale trusno područje, kada je Velimir Ilić, ministar građevinarstva, u to vreme, posetio Vladičin Han.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Sanacija klizišta u Poljani i na Kuli posle više decenija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.