SOS telefon i pedijatrija – Zatvori vrata psihičkom nasilju

Autor: Lj. Pavlović

Danas je u Vranju održan Okrugli sto „SOS Telefon i pedijatrija – Zatvori vrata psihičkom nasilju“. Okruglom stolu prisustvovali su direktori i saradnici zdravstvenih ustanova iz Vranja i ostalih opština Pčinjskog okruga, među kojima i iz Vladičinog Hana.

„Na osnovu dogovora prilikom obilaska svih zdravstvenih ustanova, na Okruglom stolu potpisan je prvi Međuopštinski Memorandum „SOS telefona za žene Vranje – Pedijatrija – Službe za zdravstvenu zaštitu dece“, u cilju jačanja mreže podrške i doprinosa u oblasti prevencije i suzbijanja porodično-partnerskog psihičkog nasilja nad ženama/majkama. Potpisivanje Memoranduma od velikog je značaja u cilju prepoznavanja, jačanja mreže podrške i zajedničkog odgovora psihičkom nasilju nad ženama u domenu pedijatrije i službe za zdravstvenu zaštitu dece, “ piše u saopštenju SOS telefona za žene iz Vranja.

Na Okruglom stolu jedna od predavačica bila je i prof. Dr Bosiljka Đikanovićspecijalista socijalne medicine, sa Medicinskog fakulteta iz Beograd. O oblicima psihičkog nasilja nad majkama/starateljkama, važnosti razumevanja problema, brze podrške i iskustvima u radu, gde se u praksi evidentira uticaj psihičkog nasilja nad predškolskom decom govirile su i dr Vojislava Stojiljković, specijalista pedijatrije u peneziji, psiholog mr Zdravka Gigov, spec. defektolog Una Mladenović Tasić – specijalista  ranih intervencija u detinjstvu.

Okrugli sto „SOS Telefon i pedijatrija – Zatvori vrata psihičkom nasilju“.

Miroslava Despotović, dipl.pravnica, saradnica SOS telefona za žene Vranje podsetila je da zvanična statistika potvrđuje da je svaka druga žena preživela ili je izložena psihičkom nasilju u porodično-partnerskim odnosima. Da psihičko nasilje u prodici ostavlja dugoročne posledice na zdravlje žena kao i dece predškolskog uzrasta i da je za pravosudni sistem još uvek veliki kamen spoticanja, zbog nedostatka validnih dokaza, često nedostatka svedoka.

„I u ovom domenu današnji Okrugli sto i potpisani međuopštinski Memorandum imaju veliki značaj, jer će doprineti povećanju kompetencija pedijatara i medicinskog osoblja u oblasti reakcije na psihičko nasilje I njegovog evidentiranja,“ kaže se u saopštenju.

SOS telefon za žene Vranje, jedini specijalizovani servis za žene u Pčinjskom okrugu, za prvih 6 meseci ove godine evidentirao je blizu 100 poziva. Za podršku I pomoć obratilo se 68 žena koje su prijavile 36 deteta mlađih od 18 godina, u porodicno-partenrskim zajednicama koje su indirektno izložena I psihičkom nasilju.

SOS telefon za žene Vranje radi neprekidno od formiranja – 2002.godine. U svom radu tim SOS konsultantkinja je kontaktiralo više od 10.000 žena i devojaka sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja u svojim i životima svoje dece. SOS servis je primio blizu 24.000 SOS poziva ili kontakta onih kojima je potrebna pomoć, organizovano je blizu 50.000 SOS usluga (psiho-socijalna, pravna, timska podrška, zastupanje žena u njihovo ime  u institucijama, pisanje dopisa, smeštaj u Sigurnu kuću I dr.

Za pomoć i podršku pozovi SOS Telefon Vranje 0800 001 017, radnim danima od 10:00 do 16 časova.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.