Srbija dobila 14. saziv Narodne skupštine u neobičnim okolnostima

Autor: Lj. Pavlović

Danas je u Narodnoj skupštini konstituisan novi saziv, 14. po redu od uvođenja višestrančja u Srbiji. Verifikovani su mandati svih 250 poslanika, ali se zakletva polagala, kako prenose mediji, u neuobičajenim okolnostima – vladajuće SNS u sali, opozicije u holu. Na početku sednice, kako piše Kurir, poslanici Srbije protiv nasilja su pri ulasku u salu nosili transperte i zviždali, dok je na balkonu SNS razvio transparent „Dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći.“

„Poslanici opozicije u Skupštini Srbije položili su danas zakletvu u skupštinskom holu, nakon završetka zvaničnog dela konstitutivne sednice. Prvo su pred novinarima u holu zakletvu položili poslanici koalicije NADA, a nakon njih i poslanici koalicije „Srbija protiv nasilja,“ objavila je Beta, koja dodaje da u holu nisu viđeni poslanici Demokratske stranke koji su ranije rekli da danas neće prisustvovati sednici.

Prma pisanju Bete „predstavnici opozicije okupljeni u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ (SPN) optužili su danas vlast da je uz zloupotrebu policije uspela da verifikuje mandate novog saziva parlamenta i da je sve urađeno u medijskom mraku jer novinarima nije dozvoljen ulazak u salu, dok je Radio-televizija Srbije prenosila samo deo sednice.“

Plkako je objavio Kurir – poslanici danas nisu izabrali predsednika narodne skupštine, potpredsednike, imenovali generalnog sekretara, niti izabrali članove radnih tela kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ u novom sazivu Skupštine ima 129 mandata, koalicija „Srbija protiv nasilja“ 65, izborna lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 18, a po 13 poslanika imaće „Nada za Srbiju“ i lista „Mi – glas iz naroda“. Stranka vojvođanskih Mađara ima šest poslanika, po dva izborne liste Usame Zukorlića i Stranka demokratske akcijea po jedan mandat liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“ i Ruska stranka.

U skupštinskom sazivu opština Vladičin Han ima dva poslanika, kao i u prethodnom, iz opozicije, Zorana Stojanovića, ispred kolalicije NADA i Nenada Mitrovića iz Demokratske stranke. Iz Pčinsjkog okruga ukupno ih je sedmoro.

Fotografija: sa fb Zorana Stojanovića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.