Šta se promenilo na poljoprivrednom gazdinstvu u Kacapunu i ovčarstvu za skoro tri godine?

Autor: Lj. Pavlović

Mnogo se toga u svetu promenilo za protekle tri godine. Jedna od njavažnijih je da nam veštačka inteligencija postaje sastavni deo života, pa i u Srbiji se već strahuje na kojim će nas radnim mestima zameniti roboti. I u Kacapunu, selu u hanskoj opštini, na poljoprivrednom gazdinstvu Mileta (63) i Jelke Ilić (62) ima novosti, ali ne tako senzacionalnih. Mini-farma ovaca Ilića je manja nego pre tri godine. Novi je i ministar poljoprivrede tj. ministarka, sa novitetom digitalizacije seljaka, kako ne bi zaostajali za svetom, koja je uz to obišla i jedno naše selo, podjednako zadovoljna nepredovanjem svog resora, kao i prethodnik koji je sada fudbalski stručnjak. Što se ostalog tiče, sve je ostalo isto i kao po navici, svakog jutra započinje borba da se preživi još jedan dan. Iste nevolje sa kojima se svakodnevno ovaj vremešni bračni par suočava, iste subvencije i isti kaljavi put do kuće. Samo je volja da se preživi, od poslednjeg susreta sa ovim marljivim ljudima, postala jača te i dalje opstaju i pored toga što su planirali da drastično smanje stado.

„Nema smanjivanja, samo obnavljanja. Doduše stado nam je manje za dvadesetak ovaca, ali ipak smo uspeli da se održimo. Mlada grla povećavamo, stara smanjujemo,“ kaže Mile, koji se dvadeset godina bavi isključivo stočarstvom i od toga sa suprugom žive.

Među 130 ovaca rase vinterberg, imaju 77 umatičenih. Za njih dobijaju subvencije od države i to 7.000 dinara po grlu, kako je bilo i pre tri godine. Prema Miletovim rečima, od 7.000 dinara, uzgajivaču pripada 5.600. Ostalo su troškovi veterinara za umatičenje. Dok su cene svega i svačega „divljale“, cena jagnjetine kod seljaka je ostala ista. U marketima je od 900 pa i do 1.100 dinara za kilogram.

„Cena jagnjetine sada iznosi od 450 do 500 dinara po kilogramu. Prošle je bila 450, a sve je u međuvremenu poskupelo,“ kaže on.

Ilići i još jedno domaćinstvo i dalje gaze blato posle svake kiše na deonici atarskog puta od nekih 200 metara. Mile kaže ako ne zbog ljudi, ono bar zbog jedne od veoma retkih mini-farmi ovaca u opštini Vladičin Han, trebalo bi da bude nasipan, da bi lakše priterali hranu za zimu za 130 grla. No, ako ne u ovoj, kada se već zna da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ono barem sledeće godine može se ponadati da će to parče puta biti nasipano, ili makar dobiti još jedno čvrtso obećanje u nizu onih za pređašnjih dvadesetak godina.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.