Jovica Stanković sa suprugom iz vranjskog sela, Aleksandrovac, godišnje proizvedu između pet i šest tona pečenki. Skoro sve što proizvedu prodaju na pijaci u Hanu ili Vranju. Među plodovima je i jedna pozamašna koja, kako procenjuje prodavac, ima oko 45 kilograma.
„Pečenke proizvodimo na veliko, za sezonu i do šest tona. Kilogram je 80 dinara. Sve što proizvedemo prodamo ovde ili na vranjskoj pijaci,“ kaže Jovica.
Pečenka, posebna vrsta tikve, slađa i aromatičnija, omiljena je poslatica mnogih tokom zimskih dana. Može da se dinsta sa malo šećera, peče sa korom, a od nje mogu da se prave i pite i kolači. Sem što je ukusna, veoma je i zdrava. Obavezna je na božićnoj trpezi.
Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiroračun, sa naznakom "DONACIJA"
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik 017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Broj žiroračuna: 205-423569-81
NAJVISE se koriste za ishranu domaćih zivotinja