Sufinansiranje mera energetske efikasnosti od 50 do 65 odsto

Opština Vladičin Han raspisala je javni poziv za sufinansiranje mera energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova na osnovu projekta “Čista energija i energetska efikasnost za gradjane u Srbiji”, piše Han info.

Vlasnici kuća i stanova mogu da konkurišu za bespovratna sredstva za zamenu prozora, vrata i drugih transparentnih delova kuća i stanova sa boljim termičkim svojstvima. Mere za koje, takodje, mogu da konkurišu su i postavljanje fasade, termička izolacija tavanica iznad otvorenih prostora, podova na tlu i drugih delova kuće koji nisu grejani. Sredstva su takodje namenjena za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača, kao i za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu ili efikasnijih grejača za kuće i stanove.

Energetska sanacija obuhvata i zamenu ili postavljanje nove cevne mreže, radijatora i dodatne opreme za grejanje kuća i stanova. Takodje, podržava se nabavka i instalacija toplotnih pumpi i pripadajućih sistema grejanja.

Finansiraće se i nabavka i ugradnja solarnih kolektora za zagrevanje vode za domaćinstvo i podrška u instalaciji sistema za grejanje vode za porodične kuće, kao i instalacija solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Ukupno planirana bespovratna sredstva koja opština Vladičin Han zajedno sa sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike dodeljuje gradjanima putem ovog poziva iznose 35 miliona dinara.

„Krajnji korisnici bespovratnih sredstava su gradjani opštine Vladičin Han, a cilj programa je da se unapredi energetska efikasnost u stambenom sektoru i poveća korišćenje obnovljivih izvora energije. Pozivamo građane, vlasnike porodičnih kuća i stanova, da se prijave na konkurs i da ostvare pravo na subvenciju. Gradjani će moći da konkurišu za više mera enerteske efikasnosti, a ne samo za pojedinačne. Za pojedinačnu meru, nivo subvencija će iznositi do 50%, a ukoliko se gradjani prijave za više različitih mera – procenat će biti viši. Primera radi, ako se uz zamenu stolarije i postavljanje fasade, ugrade solarni kolektori ili paneli, subvencije će iznositi do 65% od vrednosti investicije,“ objavljeno je na Han info.

Pravo učešća u programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova imaju vlasnici objekata koji su izgrađeni pre donošenja propisa o izgradnji, ili imaju građevinsku dozvolu, odnosno objekata koji su ozakonjeni ili se nalaze u postupku ozakonjenja. Vlasnici objekata koji nemaju dozvolu za gradnju mogu pokrenuti postupak ozakonjenja kod Opštinske uprave opštine Vladičin Han, i na taj način mogu da steknu pravo na korišćenje subvencija za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.

Detaljnije informacije o projektu “Čista energija i energetska efikasnost za gradjane u Srbiji” i javnom pozivu mogu se dobiti u Opštinskoj upravi opštine Vladičin Han, Uslužnom centru i Odeljenju za urbanizam, imovinsko – pravne, komunalne i građevinsko poslove i na broj telefona 017/390-501 i 017/390-504.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.