Surdulica ostala bez merne stanice zbog 4.000 dinara?

„Merna stanica za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici je vraćena Agenciji za zaštitu životne sredine u Beogradu i sada tamo stoji,“ objavilo je Ekološko udruženje „Eko Surdulica“ iz tog mesta. Mernu stanicu Surdulici je obezbedila Agencija, ali ona od septembra prošle godine, nije priključena, a prepiskom između lokalne samouprave i Elekdtrodistribucije, nije uraodila plodom da se stanica stavi u funkciju.

„Rezultat: nije uključena u struju i ne može opština Surdulica da izdvoji sredstva. Oko 4.000 dinara mesečno. Distribucija ne može da je postavi bez sredstava i pravilno popunjenog zahteva. Evo kako se krši Ustav Republike Srbije da imamo pravo da znamo u kakvoj životnoj sredini živimo,“ poručuju iz „Eko Surdulice“.

Surdulica noću

Kakav vazduh udišu građani Surdulica, česta je tema. Tim povodom oglasio se i Ekološki ustanak, gde kažu da – ko živite u Surdulici sasvim je izvesno da nećete saznati šta je to što vas peče u grlu i očima, i zbog čega vam vazduh smrdi na spaljenu lamelu, i u kojoj meri je to opasno i toksično. I samim tim problem neće moći da se reši, niti će neko za izazivanje problema da odgovara.

„Insititucije ove države koje postoje da bi nam davale takve podatke i štitile životnu sredinu, a time i naše zdravlje imune su na zahteve, molbe, vapaje, pritiske. Mi smo razgovarali sa predstavnicima opštine, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva, govorili smo o tome u Skuštini, pisali u novinama više puta i ništa. Poslednji put, tražili smo pristup informaciji od javnog značaja – pitali kada će postaviti mobilnu mernu stanicu u Surdulicu, što su nam obećali u septembru, i nisam dobila odgovor u zakonskom roku. Nemar, neodgovornost, zataškavanje podataka o našem zdravlju neće nikoga zaobići, ako se ne angažujemo maksimalno,“ poručuju iz edruženja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.