Taksi prevoznici u centru grada nezadovoljni parkingom, na njihove dopise niko ne odgovara

U glavnoj, Svetosavskoj ulici u vladičinom Hanu vlada saobraćajni haos. Njime su najčešće nezadovoljni pešaci koji umesto trotoarom, moraju često da se kreću ulicom, ali su nezadovoljni i taksi prevoznici. Oni se parkiraju preko puta autobuskog stajališta, kod Hotela „Turist“, iako je mesto određeno za to pored parka, desetak metara niže.

„U vreme prethodne vlasti za parkiranje taksi vozila bio je određen prostor od „Sport kafea“ pa do sata u centru. Kada se vlast promenila, promenjena je i opštinska odluka, pa je taksistima određen prostor kod parka , a većina nas je ostala ovde, na starom mestu sa osam mesta, zbog čega nas je jedno vreme i policija progranja,“ kaže Slađan Stanković, taksista koji se ovim poslom bavi 17 godina.

Njegov kolega potvrđuje da im je zbog premeštanja parkinga kod parka opao promet, iako je to bilo samo još nekih desetina metara dalje da bi se došlo do taksija, i ljudi su radije čekali autobus. Zbog toga su se vratili na staro mesto koje je jasno označeno saobraćajnim znakom da je namenjeno za parkiranje vozila za dostavu. Pored dostavljača, često se tu zaustavljaju i drugi vozači.

„Evo, parkiraju se tu da bi otišli do kafića na kafu. Jeste, problem smo i mi, taksiste. Zbog toga smo tražili mesto na parkingu pored „Turista“, ida to mesto plaćamo. Obraćali smo se saobraćajnom i inspektoru, predstavnicima Opštine Vladičin Han, a odgovora nema,“ kaže Stanković.

Saobraćajni inspektor nas je uputio na Javno predizeće za komunalno uređenje koje je, nakon gašenja lokalne Direkcije za gradsko-građevinsko zemljište, preuzelo i nadležnost nad putnim pravcima, pa i parkiranjem. Od direktora, Gorana Radivojevića saznajemo da je na osnovu istraživanja karaktetistika parkiranja u Vladičinom Hanu, urađen projekat saobraćaja i saobraćajne signalizacije tehničkog regulisanja saobraćaja za saobraćajnice i javne površine koje ulaze u sistem parkiranja na teritoriji opštine Vladičin Han.

„U taj sistem je ušla i Svetosavska ulica gde je predviđeno i mesto za parkiranje taksista – preko puta „Turista“, kod sata, sa sedam parking mesta. Taksiste kod benzinske pumpe i autobuske stanice, ostaju na istim mestima. Ovaj projekat čiji je nosilac Opština Vladičin Han, treba da prođe nadležnosti i da bude usvojen,“ rekao nam je Radivojević.

Koliko će ovo rešenje zadovoljiti očekivanja taksi prevoznika, može da se pretpostavi. Međutim, zbog hosa i nepoštovanja saobraćajnih propisa, po usvajanju najavljenog projekta, očekuje se naplaćivanje parking mesta, pa je i logično da će se mnogi odvići od dugogodišnje navike da do prodavnice staju automobilima na ulici, trotoaru ili, retko, parkingu, a možda će se ređe i na kaficu odlaziti kolima i da će se konačno znati ko gde ima prava da parkira. Za očekivati je da će, verovatno, i policija pooštriti kaznene mere, za razliku od sadašnjeg stanja. Da Svetosavka neće služiti za parkiranje sa obe strane kolovoza, kao ni trotoari u toj, a posebno ulici ka srednjoj školi i delu kod Doma zdravlja u i blizini škole „Sveti Sava“, na šta sugrađani najčešće žale.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.