Talenat i ljubav prema plesu neguju se od malih nogu kao i ljudske vrline

Autor: Lj. Pavlović

Petogodišnja Petra Ristić iz Vladičinog Hana za nepunih godinu dana pohađanja časova modernog plesa osvojila je tri značajne nagrade. Na takmičenju u Vlasotincu „Performing art fest“ ove godine zauzela je prvo i drugo mesto u svojoj kategoriji. Takođe i u Nišu, na „Balkan dance unity“ i još jedno prvo, ali u Aleksincu prošle godine, na „B Jazz dance/lyirical formation mini kids“, verovatno i najznačajnije kao prvenac. Ali su tu i još mnoge diplome i medalje, pa i poneka iz „Pčelice“, čiji je predškolac, poput one „Lige malih šampiona“. Škola plesa koju Petra posećuje je „Moonwlak bebies“ iz Surdulice. Časove joj drži Dragana Janjić, vaspitačica po struci, koja je na takmičenjima plesa često angažovana i kao sudija. Pomenutu školu posećuje još dece iz hanske opštine, koja takođe beleže uspehe.

Pored modernog plesa, ova pwtogodišnjakinja ima i niz drugih interesovanja. Voli sport pa je, dok je trajala škola tenisa, posećivala časove. Obožava da peva, crta, a nešto što je pomalo neobično za dete u tom uzrastu, kako ponosno kaže njen tata, Petra ima ekološku svest na visini, pa ume da opomene i odrasle kada se ne pridržavaju pravila očuvanja prirode. Ipak, iznenađenju nema mesta ako kaže da joj je omiljena knjiga, među obiljem bajki i raznih priča – „Knjiga o prirodi“.

Na pitanje da li je teško plesati, sa osmehom kaže da nije i da uživa u tome i u druženju sa ostalom decom. Početnu stidljivost prema nepoznatoj osobi u razgovoru brzo prevazilazi. Nabraja omiljene pesmice i tiho pevušenje, zvonkim dečjim glasićem, polako postaje razgovetno, dok nameštamo medalje sa različitih takmičenja za fotografisanje i rado pozira.

„Nagrade koje je dobila bile su motivacija da nastavi da vežba. Mi se trudimo da kroz neke aktivnosti koje ona voli, manje vremena provodi uz telefon i kompjuter, da se zabavi, da se druži sa vršnjacima, da kroz to druženje ali i uopšte, neguje iskrenost…“ kaže Zoran, Petrin tata, inženjer tehnologije po struci, zaposlen kao nastavnik tehničkog i tehnologije u OŠ „Sveti Sava“.

Mama Biljana je profesor razredne nastave i radi kao učiteljica u Žitorađu, u istoj školi. O tome kako vaspitavaju svoje dete, uz puno strpljenja i razumevanja, može se naslutiti i njihov odnos prema svojim učenicama.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.